2011. június 20., hétfő

Töltött paprika


Én így készítem, paradicsom szósszal, mert sokan levesnek, és külön főzöm meg a paprikát vagy a gombócokat, és külön a paradicsommártást. Azt nem tudom miért csinálom így, de már így szoktam meg! Aki nem szereti a paprikát, nálunk is van a családba, aki csak a tölteléket eszi meg, ilyenkor, kevesebb paprika is elég, vagy csak főzzük külön bele az íze miatt,  a húsos masszából, meg csak egyszerűen gombócokat formázzunk. 

  Hozzávalók:
  • 10 db. közepes zöldpaprika
  • 1/2 kg. darált sertéshús
  • 2 dl. rizs
  • 2 fej hagyma, 1-a főzőlébe, 1-a masszába
  • 2 zellerszár
  • só, bors
Mártás:
  • 2 kanál olaj
  • 2  kanál liszt
  • 1/2 liter sűrű paradicsomlé
  • 2 babérlevél
  • só, cukor.
A paprikák kalapját levágtam, magját kiszedtem, megmostam. A húst, a rizzsel, sóval, őrölt borssal, 1 apróra vágott hagymával, összekevertem, majd a paprikák belsejébe töltöttem. Lábosba tettem, beleraktam a zellert, az egész hagymát, megsóztam és annyi vízzel, hogy ellepje, feltettem főni. 
A mártáshoz, felhevítettem az olajat, megpirítottam világosra a lisztet, és felöntöttem a paradicsomlével, sóztam, beletettem a  babérlevelet  és hagytam besűrűsödni.  Ha túl sűrűre sikerülne, pótolhatjuk még vízzel. Legvégül cukorral  ízesítettem. A megfőtt paprikákat, húsgombócokat  leszűrtem, hozzáadtam a paradicsommártáshoz, tejföllel és apróra vágott zellerlevéllel tálaltam.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom a töltött paprika, a paprikától lesz isteni ize a húsnak, és a paradicsomnak is.

    VálaszTörlés
  2. Húú,itt is töltött paprika,nagyon szeretem.Csodás színe lett!

    VálaszTörlés
  3. Kati, egyetértek, hiszen ezért töltött paprika!

    VálaszTörlés