Én így készítem, paradicsom szósszal, mert sokan levesnek, és külön főzöm meg a paprikát vagy a gombócokat, és külön a paradicsommártást. Azt nem tudom miért csinálom így, de már így szoktam meg! Aki nem szereti a paprikát, nálunk is van a családba, aki csak a tölteléket eszi meg, ilyenkor, kevesebb paprika is elég, vagy csak főzzük külön bele az íze miatt, a húsos masszából, meg csak egyszerűen gombócokat formázzunk.
Hozzávalók:
- 10 db. közepes zöldpaprika
- 1/2 kg. darált sertéshús
- 2 dl. rizs
- 2 fej hagyma, 1-a főzőlébe, 1-a masszába
- 2 zellerszár
- só, bors
Mártás:
- 2 kanál olaj
- 2 kanál liszt
- 1/2 liter sűrű paradicsomlé
- 2 babérlevél
- só, cukor.
A paprikák kalapját levágtam, magját kiszedtem, megmostam. A húst, a rizzsel, sóval, őrölt borssal, 1 apróra vágott hagymával, összekevertem, majd a paprikák belsejébe töltöttem. Lábosba tettem, beleraktam a zellert, az egész hagymát, megsóztam és annyi vízzel, hogy ellepje, feltettem főni.
A mártáshoz, felhevítettem az olajat, megpirítottam világosra a lisztet, és felöntöttem a paradicsomlével, sóztam, beletettem a babérlevelet és hagytam besűrűsödni. Ha túl sűrűre sikerülne, pótolhatjuk még vízzel. Legvégül cukorral ízesítettem. A megfőtt paprikákat, húsgombócokat leszűrtem, hozzáadtam a paradicsommártáshoz, tejföllel és apróra vágott zellerlevéllel tálaltam.
Nagyon finom a töltött paprika, a paprikától lesz isteni ize a húsnak, és a paradicsomnak is.
VálaszTörlésHúú,itt is töltött paprika,nagyon szeretem.Csodás színe lett!
VálaszTörlésKati, egyetértek, hiszen ezért töltött paprika!
VálaszTörlésAleda, köszi!
VálaszTörlés