Egy régi újságomat (2004-s, Fakanál) lapozgattam, amikor megakadt a szemem ezen a kalácson, és mivel már elég rég nem sütöttem valami sósat, neki is láttam .
Hozzávalók:
- 70 dkg. liszt
- 2,5 dkg. friss élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 1,5 dl. langyos tej
- 5 dkg. vaj
- 10 dkg. reszelt gouda sajt
- só.
A tetejére:
- 1 tojássárgája
- tengeri só.
Az élesztőt és a cukrot 2 evőkanál langyos vízbe kevertem, 10 percig meleg helyen állni hagytam. A tejet felforraltam, majd belekevertem a vajat és kihűtöttem.
A lisztet és 1,5 kávéskanál sót összekevertem. Hozzáadtam a reszelt sajtot, közepén mélyedést csináltam, ide öntöttem az élesztőt, alaposan összedolgoztam, közben apránként beleöntöttem a vajas tejet. Liszttől függ, de ha szükséges, kevés langyos vízzel hígíthatjuk. A tésztát hólyagosra dolgoztam, meleg helyen kb. 1 órát kelesztettem. A tésztát három egyenlő részre osztottam, hosszú, egyforma rudakat formáztam belőle, és összefontam, vigyázva, hogy ne nyomjam meg őket. Kikent, lisztezett tepsibe tettem, letakarva még hagytam 30 percet pihenni. A felvert tojássárgájával megkentem, durva sóval megszórtam,előmelegített sütőbe, 180 fokon, 45 -50 percig sütöttem.
Sajtos sós fonott
VálaszTörlés