2011. június 8., szerda

Cseresznyelikőrös eper tortácska



Kerti partira voltunk hivatalosak, ezzel készültem. Készíthető tortának is, de így egyszerűbbnek, és praktikusabbnak bizonyult, erre az alkalomra. 

Tészta:

  • 15 dkg. liszt
  • 10 dkg. vaj
  • csipet só.
Töltelék:
  • 40 dkg. eper
  • 2 dkg. zselatin
  • 10 dkg. cukor
  • 5 cl. cseresznyelikőr (nálam Angelli Cherry volt)
Díszíteni:
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg. cukor
  • mandula szeletek, vagy pisztácia díszíteni.
A lisztet összegyúrtam a vajjal, sóval és 3 - 4 evőkanál vízzel. Kis kosárkaformákat kikentem olvasztott margarinnal, pár percre hűtőbe tettem, hogy megdermedjen, majd diónyi gombócokat belenyomkodtam a formákba. Ebből az adagból 14 db. lett. Előmelegített sütőben, 200 fokon 15 percig világosra sütöttem. 


Ha így jártunk el, a kosárkák könnyen kiesnek a formából. Amíg hűltek, az eper felét leturmixoltam, a cukorral, likőrrel és zselatinnal feltettem melegedni. Nem szabad forrjon! Közben az eper másik felét összevágtam, beleöntöttem a felmelegített zselatinos keverékbe és elosztottam a kosárkákba. Legalább 2 órát hűtőbe tartottam. Díszítéshez, felvertem a tejszínt a cukorral, végül megszórtam pisztáciával. 



4 megjegyzés: