2011. június 29., szerda

Meggyes-csoki lekvár


Írhatnám, Feketeerdő lekvárnak is! Már elég régóta lapul ez a recept a füzetkémbe, még a Nővéremtől van, de most el is készítettem. Nagyon finom és különleges, főleg azoknak, akik amúgy sem vetik meg a csokoládét! Elkészítése egyszerű, mert dzsem fixet használtam, aminek előnye, hogy fele mennyiségű cukor is elegendő, mint a hagyományos lekvároknál.

Hozzávalók:
  • 1 kg. magozott meggy
  • 1/2 kg. cukor
  • 0, 5 dl. rum, vagy 1 kiskanál eszencia
  • 1  zacskó Dzsemfix 2:1 
  • (100 g.) azaz egy tábla  étcsoki  nálam 55%
Ezek után, szinte követtem a zacskón leírtakat, a gyümölcsöt összekevertem, a 2 evőkanálnyi cukorban elkevert dzsem fixszel, feltettem főni, krumpli törővel kicsit összetörtem, éppen csak annyira, hogy ne maradjanak egybe a szemek. Amikor már felforrt, akkor öntöttem hozzá a többi cukrot, majd erős lángon főztem 3 percig, ha szükséges, levesszük róla a habját. 3 perc után,  beledobtam a kockákra tördelt csokit, a rumot kevergettem, amíg felolvadt, ezután levettem a tűzről, üvegekbe töltöttem, rácsavartam a tetejét, fejre állítottam 5 percre, majd bebugyolálva hagytam kihűlni. Ebből a mennyiségből, 2 kicsi és 2 közepes üveggel lett.


15 megjegyzés:

  1. Még sosem próbáltam, nem lehet rossz:)

    VálaszTörlés
  2. Márti nézz be hozzám légyszíves, vár egy díj sok szeretettel:-))))

    VálaszTörlés
  3. Én sem ettem még ilyet, de nem lehet rossz.:)

    VálaszTörlés
  4. Jaj, Márti már megint "felizgattál"!:-)))Micsoda finomság!
    Látom Anikó megelőzött, mert én is elsősorban ezzel a céllal néztem be hozzád.
    Kukkants be hozzám, vár egy meglepi. Ezzel szeretném megköszönni kedves szavaidat és isteni receptjeidet!

    VálaszTörlés
  5. Anikó, nagyon köszönöm, hogy rám is gondoltál!!!

    VálaszTörlés
  6. Kati, külön érezhető, és élvezhető a meggy és a csoki íze, hasonló mint a meggybonbon, nekem, tökéletes íz kombináció!

    VálaszTörlés
  7. Norono, egyre jár az eszünk! én is küldtem párhuzamba Neked egy díjat, sok szeretettel!
    Örülök, hogy ilyen hatással vagyok rád:))

    VálaszTörlés
  8. Kedves Márti!

    Meggybefőttel is meg lehet csinálni ezt a lekvárt?

    Köszönöm a segítséget!

    Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andi!
      Gondolom, azonnali fogyasztásra szánod, ezért megér egy próbát. Ajánlanám, hogy mivel nem kell főzni a befőttet, 25 ml. vízzel, 1 csomag csokoládés desszert öntettel összekevered, cukorral, a dzsemfix-el összekevered, állandóan kevergetve felforralod, majd hagyod 3 percig zubogva főni, ezután már üvegbe öntheted. Remélem sikerül és ízlik majd! örülnék ha megírnád hogy sikerült.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a gyors választ!

      Volna ezzel kapcsolatban két kérdésem.
      A befőtt levét ne tegyem bele? A második kérdésem pedig, hogy étcsokit se tegyek ebben az esetben a lekvárba?

      Természetesen beszámolok az eredményről! :-)

      Törlés
    3. Természetesen, ez csak egy + tipp volt, és mivel én friss gyümölcsből készítettem, csak próbálkozni tudnék! Pl. a víz helyett, tehetnél a levéből, ha az öntetes variációt választanád, nem kell még a csoki is. Sok sikert, bárhogyan is döntenél :)

      Törlés
    4. Kedves Márti!

      Elkészítettem a lekvárt! :-)

      A sok-sok ötletből, illetve a rendelkezésemre álló alapanyagokból ez a verzió alakult ki:
      400 ml meggybefőtt lébe 150 g 3:1 befőző cukrot és egy citrom lereszelt héját tettem bele.
      Ezt forraltam 3 percig, majd amikor kicsit már kihűlt 200 g étcsokit tettem bele.

      Ha nem haragszol a teljesség kedvéért ideteszem annak a receptnek a linkjét, ami a Te javaslataidon kívül segítségemre volt még a végső recept kialakulásában:
      http://www.nosalty.hu/recept/kaves-csokilekvar

      Köszönöm a segítséget!

      Andi

      Törlés
    5. Nagyon szívesen!
      Nekem, egy régi Dr.Oetker termék hátulján található recept adta az ötletet.
      Ez a jó a főzésben-sütésben, merítünk ötleteket, és egyedieket kreálunk!

      Törlés
  9. Tökéletes finom lekvár kreáció!!!!

    VálaszTörlés