2011. június 22., szerda

Eperlekvár


Minden évben teszek el lekvárokat, nem sokat, csak mindenből egy keveset, így elegendő lekvárunk lesz mindenféléből télire. Tudom, sokan nem pepecselnek már ilyesmivel, sajnos, de én szívesen készítek mindenfélét , családom nagy örömére.

Hozzávalók:
  • eper, tetszőleges mennyiségben
  • cukor, kilogrammonként 60 -80 dkg.
Az epret kiválogatom, csak az ép, egészséges szemeket szabad felhasználni. Vízsugár alatt lemosom, szárától megtisztítom. Lábosba téve, kevés ideig főzöm, majd áttöröm. Cukor nélkül, lassú tűzön sűrűre főzőm, és csak azután adom hozzá a cukrot, amivel 20 - 25 percig még főzőm, most már erős lánggal, folyton kevergetve.  Az üvegeket, alaposan kimosom, 3 percig mikroba csírátlanítom. A megfőtt lekvárt belekanalazom,  rácsavarom a tetejét, és rögtön fejre állítom 4-5 percig, ezzel kiszorul belőle a levegő. Ezzel az eljárással elvileg már nincs szükség dunsztolásra, de én pléddel bebugyolálva hagyom kihűlni, ezután kerül a helyére.


5 megjegyzés:

  1. Én is szeretek eltenni házilag lekvárt,szerintem,ennek sokkal jobb az íze.Szép lett a képed.
    A fejléc képet is te csináltad? Nagyon tetszik,mindig megcsodálom:)

    VálaszTörlés
  2. Aleda, ezért teszek el én is, az itthoninak nincs párja! Igen, a fejléc a sajátom, örülök,hogy tetszik,ezzel kivételesen nem,de többnyire elégedetlen vagyok a fotóimmal :(

    VálaszTörlés
  3. Én is így vagyok, néhány üveggel mindenből szoktam eltenni, sajnos az idén epret nem tettem el, mert nagyon drágának találtam.

    VálaszTörlés
  4. Sajnos, drága volt idén és hamar lecsengett az eper, de a fiamnak ez az egyik kedvence a lekvárok közül!

    VálaszTörlés
  5. Én minden évben főzök lekvárokat.Mikor milyen gyümölcs terem,abból készítem.Legtöbbször még ajándékozok is belőle.nagy a rokonság, édesszájú mind, így van helye a lekváriumoknak.

    VálaszTörlés