2011. december 2., péntek

Vitakaramell


Hogy ne csak egészségtelen dolog kerüljön a Mikulás csomagba, készítettem házi, finomságot. Nem a hagyományos karamellára kell gondolni. Számunkra teljesen ismerős volt az íze, ugyanis Ádámnak kiskorába, karobporból készítettem  "kakaót", így  ismertem. 
Aki nem ismeri, annak ajánlom, kóstolja meg, ugyanis nem tartalmaz koffeint, hasonló az íze-színe a kakaóéhoz, de mivel nem az, sajátos aromája van, nem utolsó sorban egészséges is. A karob nem más, mint a szentjánoskenyérfa, termése. Részleteket itt olvashattok róla. Bioboltba rátaláltam, így most azt is megtudtam, hogy mi az itteni neve "roscove".

Hozzávalók:
  • 2 dl. méz
  • 2 dl. mogyoróvaj
  • 2 dl. szentjánoskenyérpor
  • 2 dl. szezámmag
  • 2 dl. napraforgómag
  • 1 dl. felaprított aszalt szilva
  • 1 dl. kókuszreszelék
  • 2 ek. olaj
A mézet felmelegítettem a mogyoróvajjal, apránként hozzáadtam a többi hozzávalót. Szögletes, magas falú tálcát kibéleltem fóliával, erre simítottam a masszát. Hűtőbe pihentettem. Másnap (ma) elővettem, ujjnyi csíkokra vágtam, egyenként celofánba csomagoltam. Színes papírból tölcsért formáztam, hozzáillő kreppapírral kibéleltem,  a karamellával megtöltöttem! 

6 megjegyzés:

  1. Nagyon különleges finom édesség lehet! Ajándéknak nagyon praktikus ! Most én is a gyerekeimnek saját készítésű édességeket csinálok, biztos fognak örülni neki! Direkt azért nem is teszem fel hogy legyen meglepetés.
    Tegnapi problémádban tudott valaki segíteni?

    VálaszTörlés
  2. Éva, szívesen készítek én is a szeretteimnek ajándékba ilyesmiket! köszönöm kérdésed, őszintén, még nem :( Annyira belejöttem a törölésbe, hogy olyasmit is véletlenül kitöröltem amit nem szerettem volna!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, még sosem hallottam erről:)Szeretnék én is tejkaramellát készíteni, ha lesz időm. Kipróbálnám ezt is, de a szentjánoskenyérpor beszerzése gondot okoz:)

    VálaszTörlés
  4. trollanyu,a recept egy újságból van. Én is tervezem a tejkaramellát, a férjem nagyon szereti, a szentjánoskenyérporról én is azt hittem itt nem árulják, aztán rátaláltam amikor nem kerestem, sőt egy üzletbe, frisset is láttam a múlthéten, igen borsós áron!

    VálaszTörlés
  5. Húha, ez nagyon finom lehet, szeretem az ilyen összegyúrható sütés nélküli édességeket. Karob vagy szentjánoskenyér port még sosem vettem, de sok helyen olvasok róla manapság, majd utánanézek! :)

    VálaszTörlés
  6. Barbi, próbáld csak ki, mert nagyon egészséges és finom!

    VálaszTörlés