Hozzávalók:
- 1 kg. húsos liba aprólék (szárny, nyak, hát)
- 4 sárgarépa
- 3 petrezselyem
- egy kis fej zeller
- fokhagyma, hagyma
- só, egész bors.
Maceszgombóchoz:
- 12 dkg. pászka
- 5 dkg. libazsír
- 2 tojás
- 1 marék aprított petrezselyem
- fél mk. reszelt gyömbér
- só, bors.
A megtisztított liba aprólékot, feltettem főni 3 liter vízbe, lassú tűzön főztem kb. 2 órát. Ez után kerültek bele a megpucolt zöldségek, só, bors, hagyma, fokhagyma. Tovább főztem, lassú tűzön, amíg minden megpuhult.
A maceszhez; a pászka felét hidegvízbe áztattam, a másik részét pedig megtörtem apróra. A tojások sárgáját elkevertem a meglangyosított zsírral, ízesítettem, sóval, borssal, gyömbérrel. Hozzátettem a jól kinyomkodott pászkát, a darált pászkát és a petrezselymet. A tojásfehérjéből kemény habot vertem, ezzel lazítottam. Fél órára a hűtőbe tettem, majd nedves kézzel mandarin nagyságú golyókat formáztam belőle. Forrásban lévő, sós vízben, 8-10 perc alatt megfőttek. Ezzel tálalom a forró húsleves.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése