2011. december 14., szerda

Mézes habtorta


Fincsi torta, amit  az ünnepekre elkészíthettek, nem értem miért mézes  a neve, mert mézet ugyan nem tartalmaz, csak mézeskalács-fűszerkeveréket, és sok tejszínt, amitől légiesen könnyű és fantasztikusan finom! 

Piskótához:
  •  4 tojás
  • 17,5 dkg. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg. liszt
  • 7,5 dkg. étkezési keményítő
  • 3 csapott tk.sütőpor
  • 1 csapott tk. kakaópor
  • 1 tk. mézeskalácsfűszer.
Vanília krémhez:
  • 1 dl. tej
  • 5 dkg. cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 5 levél zselatin
  • 4 dl. tejszín.
Csokoládékrémhez:
  • 1 dl. tej
  • 5 dkg. cukor
  • 5 dkg. csokoládé
  • 1 tk. kakaópor
  • 5 levél zselatin
  • 4 dl. tejszín.
Tetejére:
  • 2 dl. tejszín
  • 1 cs. habfixáló.
A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral egy tálban habosra kevertem. Az átszitált lisztet a keményítővel, sütőporral, kakaóval és a mézeskalácsfűszerrel elvegyítettem, és a keményre felvert tojáshabhoz kevertem.  A tésztát, egy 26 cm.-es kapcsos tortaformába öntöttem, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütöttem. A piskótát rácsra borítva hagytam hűlni, majd keresztben egyszer félbevágtam. A vaníliakrémhez, a zselatinlapokat leöntöttem hidegvízzel, hagytam állni, a tejet a vaníliarúd belsejével és a cukorral felmelegítettem, majd hozzákevertem a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtöttem, a kemény habbá vert tejszínt hozzákevertem. A krémet a tortalapra kentem, majd ráhelyeztem a másik lapot. 
Csokikrémhez, ugyan úgy, hidegvízben áztattam a zselatinlapokat, felmelegítettem a tejet, felolvasztottam benne a csokit, kakaóval, cukorral, a kinyomkodott zselatint feloldottam benne, a keményre vert habot lazán beleforgattam. A tortalapra kentem, hűtőbe kissé hagytam megdermedni, csak ez után kentem rá és az oldalára a tejszínhabot. A tetejére csokoládét csorgattam. 

16 megjegyzés:

  1. Fincsi lehet ez a torta!Karácsonyi hangulata van.

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos lehet az íze, nagyon guszta! Nem is szabad sokáig néznem mert megkívánom, pedig most elhatároztam hogy egy pár napig édeset nem sütök! Jól vagyok én ?

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett! Finom lehet. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon ígéretes! Jól is néz ki, habos is, csokis is, nekem ez elég, hogy sort kerítsek rá:-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszik! Látszik is a fotón, hogy nagyon könnyű. :)

    VálaszTörlés
  6. Aleda, ízre is különleges, ünnepi.

    VálaszTörlés
  7. Éva, vannak alkalmak amikor tortát kell sütni, ez is most egy ilyen volt!

    VálaszTörlés
  8. Gerdi, és bár habos-csokis, mégsem tömény.

    VálaszTörlés
  9. Petra, bevallom, a csokis részből és a tejszínhabból nem is került rá az egész, utólag jöttem rá, hogy a tortagyűrűt vissza kellett volna tegyem, így még magasabb és szebb lett volna.Majd Ti így csináljátok!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jól néz ki, pont nekünk való:) Nagyon szeretem a könnyed habos sütiket:)

    VálaszTörlés
  11. Márti, olyan különleges, könnyed krémnek tűnik, érdekes a tartalma is és az elkészítése, de különleges az illatos piskótaféle is! Biztos megsütöm az ünnepek alatt!

    VálaszTörlés
  12. trollanyu, mi is inkább az ilyen jellegűt kedveljük, ha már torta!

    VálaszTörlés
  13. Vicuska, igazi ünnepi, biztos ízleni fog! :)

    VálaszTörlés
  14. Látszik is, hogy légies, odavagyok a krémes sütikért, és szerintem elmondtam már mindenhol, hogy manapság nemigen készül, úgyhogy teljesen ki vagyok éhezve! :D

    VálaszTörlés
  15. Barbi, ami engem illet, nem kedvelek akármilyen krémes sütit, tortát, de ez nagyon ott van :)

    VálaszTörlés