2011. augusztus 24., szerda

Szilvás gombóc angyalbögyörővel


Már közöltem, még tavaly egy egyszerűbb szilvás gombóc receptet itt, most mégis bátorítanám azokat, akik még nem próbálták, hogy merjenek nekifogni,  mert nem olyan nehéz az elkészítése. A lényege az, hogy ne lisztezzük el, egy puha tészta szükséges ahhoz, hogy egy jó gombócunk legyen. 
Annak idején, otthon, mindig csinált Édesanyám a gombóc mellé "angyalbögyörőt" ami nem más, mint a nudli, de mi így mondtuk neki. Mivel szép nagy szilvákat vettem, ezért fél került egy gombócba. Ajánlóm figyelmetekbe mellé a fahéjas szószt. Mindig több szilvát magozok, mint amennyi gombóc alapanyagom van, így most, a lecukrozott, fahéjazott szilvákat, összefőztem, a szilva öntetnél használt balzsamecet helyett, vörösborral főztem össze.

Hozzávalók:
  • 1 kg. krumpli
  • kb. 20-30 dkg. liszt (attól függ, mennyire lisztes a krumpli)
  • 2 ek. búzadara
  • 3 ek. olaj
  • 1 tojás
  • 1/2 kg. szilva
  • cukor
  • fahéj
  • 5 dkg. vaj
  • 6 ek. zsemlemorzsa
  • öntethez 0,5 dl. félédes vörösbor.
A krumplikat feltettem főni, héjában. Amikor megfőtt, megpucoltam, és még melegen áttörtem. Összekevertem az olajjal, liszttel, darával, picit megsóztam, ráütöttem a tojást, majd alaposan összegyúrtam. 
Nagy fazékba, vizet tettem forrni, enyhén megsóztam. 
A zsemlemorzsát, világosra pirítottam a vajban.
A szilvákat kimagoztam, megszórtam őrölt fahéjjal, és cukorral. A tésztát, kettévágtam, nem egészen egyenlően, így a nagyobb részét,  lisztezett deszkán, 1/2 cm. vastagságúra nyújtottam, kockákra vágtam, közepébe helyeztem a szilvát, ellentétes széleit összefogtam, gombóccá formáztam.
A tészta másik feléből, vékony hengert sodortam, késsel felszeleteltem, majd nudlikat formáztam belőlük. 
A lobogó forró, sós vízben, előbb a gombócokat főztem ki, legvégül a nudlikat, de,  amikor beleraktam a gombócot, már mérsékeltem a tűzet. Amikor feljöttek  a víz tetejére, még főztem, 3-4 percet, majd leszűrtem, és megforgattam a pirított zsemlemorzsába. 
A megmaradt szilvát, leöntöttem a borral, 2-3 percig főztem, ha szükséges még édesíthető. Ezzel, és porcukorral meghintve tálaltam. 



13 megjegyzés:

  1. Szinte érzem a jó szilva és fahéj illatát! Nagyon szeretem a gombócot és a nudlit is! Nagyon guszta!Az hogy buzadarát tettél bele számomra újdonság mert én nem szoktam!

    VálaszTörlés
  2. Imádom a gombócot, nagyon jól néz ki a tiéd:) Ez is olyan vicces név, mint a varangy a lyukban, legalábbis nekem:)

    VálaszTörlés
  3. wishing I could read the ingredients~they look sweet and delicious!

    VálaszTörlés
  4. Éva, köszi! akkor egy plusz, ami miatt, nem olyan mint a megszokott :)

    VálaszTörlés
  5. trollanyu, szerintem is vicces a neve, főleg ha belegondolok, hogy mi az!

    VálaszTörlés
  6. Ahhh, minden héten megbírnám enni! Imádom! :))

    VálaszTörlés
  7. Jann, my recipes, you can translate with, google translator. If you set the translator from hungarian language to english it works.

    Ingredients:

    * 1 kg. potato
    * Approx. 20-30 pounds. flour (depending on how the potato flour)
    2 tbsp. semolina
    * 3 tbsp. oil
    * 1 egg
    * salt
    * 1/2 kg. plum
    * sugar
    * cinnamon
    * 5 ounces. butter
    * 6 tablespoons. breadcrumbs
    * 0.5 dl sauce. semi-sweet red wine.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszta. Az öntet szuper hozzá, ki is próbálom. :)))

    VálaszTörlés
  9. Gusztusos, és nagyon finom! Egy-két gombóc most le is csúszna. :))

    VálaszTörlés
  10. Petra, o.k! nem fogsz csalódni :)

    VálaszTörlés
  11. Szeretem nagyon! Mifelénk ezt pucuhaluskának hívják :-)))))

    VálaszTörlés
  12. Anazar, az is nagyon aranyos :))

    VálaszTörlés