Már közöltem, még tavaly egy egyszerűbb szilvás gombóc receptet itt, most mégis bátorítanám azokat, akik még nem próbálták, hogy merjenek nekifogni, mert nem olyan nehéz az elkészítése. A lényege az, hogy ne lisztezzük el, egy puha tészta szükséges ahhoz, hogy egy jó gombócunk legyen.
Annak idején, otthon, mindig csinált Édesanyám a gombóc mellé "angyalbögyörőt" ami nem más, mint a nudli, de mi így mondtuk neki. Mivel szép nagy szilvákat vettem, ezért fél került egy gombócba. Ajánlóm figyelmetekbe mellé a fahéjas szószt. Mindig több szilvát magozok, mint amennyi gombóc alapanyagom van, így most, a lecukrozott, fahéjazott szilvákat, összefőztem, a szilva öntetnél használt balzsamecet helyett, vörösborral főztem össze.
Hozzávalók:
- 1 kg. krumpli
- kb. 20-30 dkg. liszt (attól függ, mennyire lisztes a krumpli)
- 2 ek. búzadara
- 3 ek. olaj
- 1 tojás
- só
- 1/2 kg. szilva
- cukor
- fahéj
- 5 dkg. vaj
- 6 ek. zsemlemorzsa
- öntethez 0,5 dl. félédes vörösbor.
A krumplikat feltettem főni, héjában. Amikor megfőtt, megpucoltam, és még melegen áttörtem. Összekevertem az olajjal, liszttel, darával, picit megsóztam, ráütöttem a tojást, majd alaposan összegyúrtam.
Nagy fazékba, vizet tettem forrni, enyhén megsóztam.
A zsemlemorzsát, világosra pirítottam a vajban.
A szilvákat kimagoztam, megszórtam őrölt fahéjjal, és cukorral. A tésztát, kettévágtam, nem egészen egyenlően, így a nagyobb részét, lisztezett deszkán, 1/2 cm. vastagságúra nyújtottam, kockákra vágtam, közepébe helyeztem a szilvát, ellentétes széleit összefogtam, gombóccá formáztam.
A tészta másik feléből, vékony hengert sodortam, késsel felszeleteltem, majd nudlikat formáztam belőlük.
A lobogó forró, sós vízben, előbb a gombócokat főztem ki, legvégül a nudlikat, de, amikor beleraktam a gombócot, már mérsékeltem a tűzet. Amikor feljöttek a víz tetejére, még főztem, 3-4 percet, majd leszűrtem, és megforgattam a pirított zsemlemorzsába.
A megmaradt szilvát, leöntöttem a borral, 2-3 percig főztem, ha szükséges még édesíthető. Ezzel, és porcukorral meghintve tálaltam.
Szinte érzem a jó szilva és fahéj illatát! Nagyon szeretem a gombócot és a nudlit is! Nagyon guszta!Az hogy buzadarát tettél bele számomra újdonság mert én nem szoktam!
VálaszTörlésImádom a gombócot, nagyon jól néz ki a tiéd:) Ez is olyan vicces név, mint a varangy a lyukban, legalábbis nekem:)
VálaszTörléswishing I could read the ingredients~they look sweet and delicious!
VálaszTörlésÉva, köszi! akkor egy plusz, ami miatt, nem olyan mint a megszokott :)
VálaszTörléstrollanyu, szerintem is vicces a neve, főleg ha belegondolok, hogy mi az!
VálaszTörlésAhhh, minden héten megbírnám enni! Imádom! :))
VálaszTörlésJann, my recipes, you can translate with, google translator. If you set the translator from hungarian language to english it works.
VálaszTörlésIngredients:
* 1 kg. potato
* Approx. 20-30 pounds. flour (depending on how the potato flour)
2 tbsp. semolina
* 3 tbsp. oil
* 1 egg
* salt
* 1/2 kg. plum
* sugar
* cinnamon
* 5 ounces. butter
* 6 tablespoons. breadcrumbs
* 0.5 dl sauce. semi-sweet red wine.
Nagyon guszta. Az öntet szuper hozzá, ki is próbálom. :)))
VálaszTörlésGusztusos, és nagyon finom! Egy-két gombóc most le is csúszna. :))
VálaszTörlésPetra, o.k! nem fogsz csalódni :)
VálaszTörlésSzabina, köszi!
VálaszTörlésSzeretem nagyon! Mifelénk ezt pucuhaluskának hívják :-)))))
VálaszTörlésAnazar, az is nagyon aranyos :))
VálaszTörlés