Nyílt mellettünk egy zöldséges, ahol a tulajdonos egy olasz. Bár, többnyire a piacon szeretek vásárolni, most mégis úgy történt, hogy betértem oda, kíváncsiságból. Vettem is egy kg. szép nyári almát, erre ő, rögtön megajándékozott 2 nagy padlizsánnal. Gondolom, így szeretné csalogatni, odaszoktatni az új vevőket. Mivel nem éppen a harmatos, reggeli szedésű zöldséget kaptam, és lángost kértek a fiúk, arra gondoltam, tölteléknek pont jó lesz.
Hozzávalók a tésztához:
- 2-3 közepes krumpli
- 2 dl. tej
- 3 dkg. élesztő
- 1 tojássárgája
- 40 dkg. liszt
- só, pici cukor
- olaj a sütéshez.
Töltelékhez:
- 1 nagy padlizsán
- 1 fej hagyma
- 3 ek.olaj
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só, őrölt bors.
Töltelék; a padlizsánt megmostam, két végét levágtam. Normál esetben, héjastól felkockázom, most mivel nem volt friss, meghámoztam. Fél kiskanál sóval összekevertem, letakarva hagytam 15-20 percig. A hagymát az olajon megdinszteltem, majd hozzáadtam a zúzott fokhagymát is. A padlizsánt kinyomkodtam, hozzáadtam a hagymához, kis lángon, kb. 12 percig puhára pároltam. A végén, sóztam, borsóztam. Hagytam kihűlni.
A krumplit megfőztem, még melegen áttörtem, majd hagytam kihűlni. 1/2 dl. langyos tejbe pici cukrot tettem, és belemorzsoltam az élesztőt, meleg helyen, letakarva, hagytam felfutni (10-15 perc)
A lisztbe kevertem a sót, áttört krumplit, tojássárgáját, az élesztőt, és a maradék tejjel, közepesen kemény tésztát dagasztottam . A tészta állaga függ a krumpli minőségétől, mennyiségétől is, ezért, ha szükséges adjunk még hozzá lisztet, az a lényeg, hogy a massza ne ragadjon már a kezünkhöz, de állaga puha maradjon. Letakarva, duplájára kelesztettem.
A tésztából, tenyérnyi darabokat szaggattam, mindegyik közepére tettem a töltelékből, majd félbehajtottam, széleit összenyomkodtam, majd nyújtófával kissé ellapítottam. Bő forró olajban, első felét lefedve, majd a másikat fedő nélkül pirosra sütöttem. Jól lecsöpögtetve, melegen, de már nem forrón tálaltam. Lehet, tejföllel, sajttal, vagy csak magában, fogyasztani.
Hát, fantasztikus ötlet, ki fogom próbálni. Imádjuk a lángost és a padlizsánt is.
VálaszTörlésNagyon érdekes ötlet, finomnak hangzik. :)))
VálaszTörlésIs this a snack? Looks very delicious :)
VálaszTörlésJó ötlet a padlizsános töltelék, a fokhagyma is jó ízt kölcsönöz neki, szóval finom, tartalmas lángost kaptak a fiúk!
VálaszTörlésNagyon finom lehet és igen guszta! Gyakrabban járjál a zöldségeshez, ha ilyen szívélyes volt!:)
VálaszTörlésMrita, bízom benne, hogy nektek is bejön!
VálaszTörlésPetra, az is :)
VálaszTörlésAnncoo, this is not snack! It's fried dough, and is very popular in Hungary and Romania !
VálaszTörlésVicuska, na igen, mert én csak szagolhatom :(
VálaszTörlésÉva, mivel nagyon töri a nyelvet, majd az olaszt is gyakorlom vele :)
VálaszTörlésIsteni finom lehet, a lángost is meg a padlizsánt is szeretem:) Így egyben szuper lehet.
VálaszTörlésRégóta készülük én is elkészíteni!Nagyon guszta!
VálaszTörlésTrollanyu, mivel most van itt a szezonja, nem hagyhattam ki ezt sem, mert számtalan formában készítem!
VálaszTörlésOttis, ne habozz, most van itt a szezonja!
VálaszTörlés