Ezzel a sütivel, versenyre jelentkezem, "Anyukám féltve őrzött receptje..." címmel, a feltételek Itt, Illéskrisznél találhatók! Remélem, megállja majd a helyét, ez az Édesanyám és Nagymamám által sütött, habkönnyű, légies sütemény.
Édesanyám nagyon jó háziasszony volt, rengeteget sütött, főzött, szerintem Tőle örököltem,a főzés iránti szeretetemet. Elég korán, tíz évesen, fakanalat adott a kezembe, amit már akkor, előszeretettel használtam!
Édesanyám nagyon jó háziasszony volt, rengeteget sütött, főzött, szerintem Tőle örököltem,a főzés iránti szeretetemet. Elég korán, tíz évesen, fakanalat adott a kezembe, amit már akkor, előszeretettel használtam!
Még a napokban szemezgettem ezzel a recepttel, ami ott díszeleg az Édesanyám keze írásával, a kedvenc szakácskönyve első lapján: "Édes" lapjai. Édes, Anyai nagyanyám volt, mindenki így szólította, az ő nevét viseli a sütemény is! Bízom benne, hogy elnyeri a tetszéseteket!
Hozzávalók:
- 20 dkg. margarin
- 1 tojás
- 2-3 ek. tej
- 1 mk. szalakálé (szalalkáli?)
- csipetnyi só
- liszt amennyit felvesz, kb. 60 dkg.
Krém:
- 4 dl. tej
- 1 rúd vanília
- 2 ek. liszt
- 20 dkg. vaj
- 4 ek. porcukor.
A szalalkálit elkevertem a tejben, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrtam.
Három egyenlő részre osztottam, és alaposan belisztezett deszkán, egyenként késhegyvastagságú lapokat nyújtottam, majd sütőlemezen, 180 fokon, 10-15 perc alatt, világosra sütöttem.
A krémhez, a tejet, a vaníliával és annak kikapart belsejével, feltettem főni. Amikor már főtt, óvatosan beleszórtam a lisztet, és hagytam besűrűsödni. Levettem a tűzről, kihűtöttem.Három egyenlő részre osztottam, és alaposan belisztezett deszkán, egyenként késhegyvastagságú lapokat nyújtottam, majd sütőlemezen, 180 fokon, 10-15 perc alatt, világosra sütöttem.
A vajat kikevertem a cukorral, apránként hozzáadtam a kihűlt pudingot, együtt, habosra kevertem. Megtöltöttem a kihűlt lapokat, hűtőbe hagytam összeérni pár órát. Szeletekre vágva, porcukorral megszórva szervírozható.
Az eredeti feljegyzett recept! |
Nekem nagyon tetszik, biztos finom!
VálaszTörlésNekem is tetszik,olyan kedves a neve is:)
VálaszTörlésNagyon finom lehet, a szalalkális sütik mind fincsik. :)
VálaszTörlésNagyon tetszik! :))))
VálaszTörlésFlóra, köszi! nagyon finom :)
VálaszTörlésAleda, köszi! szerintem is :)olyan találó a név a sütihez!
VálaszTörlésCsilla, nekem is, az ilyen fajta sütik csak jók lehetnek!
VálaszTörlésPetra, köszi!
VálaszTörlésNagyon jó ez a recept:) Érdekes, hogy az én anyukámnak is sok ilyen lap sütögetős süti receptje volt. Csak sajnos nincs itt velem. Találó név:)
VálaszTörlésTrollanyu, köszi!Igen, én is észrevettem, hogy akkoriba sokat sütöttek, hasonló sütiket.
VálaszTörlésMindenféleképp kipróbálom!
VálaszTörlésNorono, majd kérem a beszámolót!
VálaszTörlésValami nagyon hasonlót mi is sütöttünk anno, finom volt!!!!
VálaszTörlésNagyon guszta!!! Én is hasonlót sütöttem, csak 2 lapos és citromos a krém.:)
VálaszTörlésGizi, szerintem, régen is úgy működött mint ma, felkaptak egy receptet,aztán körbejárta a Földet, pedig akkor csak a posta volt :) ez is egy ilyen, elterjedt süti lehetett, aztán mindenki variálhatta a krémet hozzá.
VálaszTörlés