2011. augusztus 10., szerda

Bajor perecleves


Aki járt Kolozsváron, az biztos találkozott már pereccel, ugyanis minden második lépésnél megtalálható.
Nagyon népszerűek, mert kelleti magát a finom illatával,  olcsó és laktató. Két féle perecsütő van, a hagyományos, eredeti kemencében sütött, na, ebből már egyre kevesebb van, és a már puccosabb, modernebb, gépileg  sütött, mindkét módszerrel készültek, ropogós héjúak,( én az előbbit szeretem jobban) 3 féle ízesítéssel, sós, mákos, szezámmagos.
5-6 éve, amikor csak látogatóba jöttünk haza, nagyon élveztük, hogy madzagra felfűzve árusították, amit az óta, sajnos, beszüntettek, gondolom a higiénia miatt.  Ebből készült  a leves betétem, nagyon finom!!!
Azt nem is tudom, miért bajor, mert sörrel készül, vagy, mert pereccel?

Hozzávalók:
  • 2 közepes hagyma
  • 2 ek. olaj
  • 3 perec
  • másfél dl. világos sör 
  • 7 dl. húsleves
  • só, bors, reszelt szerecsendió, pirospaprika
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld, vagy metélőhagyma.
Az egyik hagymát finomra aprítottam,  üvegesre pároltam egy ek. olajba. Megszórtam a pirospaprikával, ráöntöttem a sört (ez el is hagyható) a  húslevest, és főztem 10-15 percig. 
Eközben, a másik hagymát vékonyan felszeleteltem, gyűrűire szedtem,  és a maradék olajba, pirosra sütöttem. A pereceket felkarikáztam, fél cm. vastagságúra és  teflonban, szárazon megpirítottam. A levest, sóval, borssal, szerecsendióval megfűszereztem, lefedve még hagytam főni 5 percet. Forrón tálaltam,  a pirított pereccel,  a kisült hagyma karikával, és a tetején petrezselyemzölddel. 



13 megjegyzés:

  1. Isteni lehet, nagyon jól néz ki:) Nagyon finom leveseket készítesz. Még sosem hallottam, hogy sört lehet főzni a levesbe, nagyon érdekes:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon izgalmasan hangzik ez a sörleves! A perec is jó ötlet levesbetétként. Apának el fogom készíteni. Köszi az ötletet. :)))

    VálaszTörlés
  3. Én is emlékszem még amikor madzagra kötve árulták a perecet:) Guszta ez a levesed,lehet a férfiakat csalogatni vele:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta a levesed, de a perec az ennivalóan fincsinek néz ki!/ Ezt jól megfogalmaztam nem?:)) /

    VálaszTörlés
  5. Hoy te he dedicado un plato en mi blog en agradecimiento a tu premio, Éste palto me encanta! Saludos desde España.

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Trollanyu, nyitott vagyok leves téren is,ugyanis a családomnak nincs ebéd leves nélkül!

    VálaszTörlés
  8. Petra,a pirított perecet már a fiam is kérte más levesbe is !

    VálaszTörlés
  9. Éva, jól megfogalmaztad :) de értettem!

    VálaszTörlés
  10. Comforting and delicious! Nice to serve with some pretzels.

    VálaszTörlés