Aki járt Kolozsváron, az biztos találkozott már pereccel, ugyanis minden második lépésnél megtalálható.
Nagyon népszerűek, mert kelleti magát a finom illatával, olcsó és laktató. Két féle perecsütő van, a hagyományos, eredeti kemencében sütött, na, ebből már egyre kevesebb van, és a már puccosabb, modernebb, gépileg sütött, mindkét módszerrel készültek, ropogós héjúak,( én az előbbit szeretem jobban) 3 féle ízesítéssel, sós, mákos, szezámmagos.
5-6 éve, amikor csak látogatóba jöttünk haza, nagyon élveztük, hogy madzagra felfűzve árusították, amit az óta, sajnos, beszüntettek, gondolom a higiénia miatt. Ebből készült a leves betétem, nagyon finom!!!
Azt nem is tudom, miért bajor, mert sörrel készül, vagy, mert pereccel?
Hozzávalók:
- 2 közepes hagyma
- 2 ek. olaj
- 3 perec
- másfél dl. világos sör
- 7 dl. húsleves
- só, bors, reszelt szerecsendió, pirospaprika
- 1/2 csokor petrezselyemzöld, vagy metélőhagyma.
Az egyik hagymát finomra aprítottam, üvegesre pároltam egy ek. olajba. Megszórtam a pirospaprikával, ráöntöttem a sört (ez el is hagyható) a húslevest, és főztem 10-15 percig.
Eközben, a másik hagymát vékonyan felszeleteltem, gyűrűire szedtem, és a maradék olajba, pirosra sütöttem. A pereceket felkarikáztam, fél cm. vastagságúra és teflonban, szárazon megpirítottam. A levest, sóval, borssal, szerecsendióval megfűszereztem, lefedve még hagytam főni 5 percet. Forrón tálaltam, a pirított pereccel, a kisült hagyma karikával, és a tetején petrezselyemzölddel.
Isteni lehet, nagyon jól néz ki:) Nagyon finom leveseket készítesz. Még sosem hallottam, hogy sört lehet főzni a levesbe, nagyon érdekes:)
VálaszTörlésNagyon izgalmasan hangzik ez a sörleves! A perec is jó ötlet levesbetétként. Apának el fogom készíteni. Köszi az ötletet. :)))
VálaszTörlésÉn is emlékszem még amikor madzagra kötve árulták a perecet:) Guszta ez a levesed,lehet a férfiakat csalogatni vele:)
VálaszTörlésNagyon guszta a levesed, de a perec az ennivalóan fincsinek néz ki!/ Ezt jól megfogalmaztam nem?:)) /
VálaszTörlésHoy te he dedicado un plato en mi blog en agradecimiento a tu premio, Éste palto me encanta! Saludos desde España.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésTrollanyu, nyitott vagyok leves téren is,ugyanis a családomnak nincs ebéd leves nélkül!
VálaszTörlésPetra,a pirított perecet már a fiam is kérte más levesbe is !
VálaszTörlésAleda,remélem ízleni fog!
VálaszTörlésÉva, jól megfogalmaztad :) de értettem!
VálaszTörlésAngie, Me gusta!
VálaszTörlésComforting and delicious! Nice to serve with some pretzels.
VálaszTörlésAngie, thanks a lot:)
VálaszTörlés