A rahát (lokum) egy keleti csemege, ami itt is nagyon népszerű. Mivel én inkább, valamibe belesütve eszem csak meg (tömény édes !) ezért, nem volt kérdés, hogy a kalácsba teszek, ami egy román specialitás. Többnyire, 4 ízben árusítják, rózsa, menta, citrom, kakaó és porcukorral van bevonva.
Hozzávalók:
- 60 dkg. liszt
- csipet só
- 3 ek. cukor
- 1 egész tojás + 1 sárgája kenni
- 2 dl. tejszín
- 1 dl. tej
- 2 dkg. élesztő
- 6 dkg. olvasztott vaj
- 2 marék felkockázott rahát.
A tészta hozzávalóiból, hólyagos tésztát gyúrtam, meleg helyen, letakarva, duplájára kelesztettem. A megkelt tésztát kettéosztottam, egyenként kinyújtottam, megszórtam a raháttal, majd feltekertem, mint a bejglit, majd összecsavartam a két hurkát. Kikent kalácsformában, raktam, letakarva, ismét hagytam megkelni. A tojássárgájával lekentem, előmelegített sütőben, 180 fokon, 40-45 percig sütöttem. Mivel a vége fele kezdett nagyon pirulni, alufóliával letakarva sütöttem tovább. A forró kalácsot, rácsra borítottam, konyharuhával letakarva hagytam kihűlni.
Rahát, ha valaki még nem ismerné! |
Felénk egyáltalán nem lehet kapni rahátot (sem lokumot) és a nevét is csak innen, a blogokból ismerem. Biztosan finom lehet kaláccsal is.
VálaszTörlésKellemes Húsvétot! :-)
Esetleg, keleti csemegeboltban beszerezhető. Köszönöm, viszont kívánom!
TörlésNahát- rahát! Nem volt szerencsénk egymáshoz, csak hallomásból ismerem :) A kalácsod nagyon szép, és jól mutat benne.
VálaszTörlés