Kenyérsütési lázban égek! mivel itt most van az ortodox Húsvét, hivatalos ünnep van, ezt kihasználva, nem is igazán ízgatott, hogy nem lesz itthon kenyér, gondoltam, majd sütök.
Én már csak ilyen vagyok, mert bár imádok sütni-főzni, mégis, a gyors módszerek híve vagyok. Sokat kerestem a neten, végül itt rátaláltam (hajtogatási videóval) , egy roppan szimpatikus receptre. Pont nekem való, nincs agyon bonyolítva, és a végeredmény egy csoda! Én egy jénaiba sütöttem, fontos, hogy fedele legyen.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 csomag porélesztő
- 3 dl langyos víz
- 1,5 dl tej
- 1 ek. só
- 1 ek. cukor
Egy tálban össze kell kutyulni a hozzávalókat. Nem kell sokat dagasztani,,csak annyira,hogy összeálljon, és egy ragacsos, sűrű nokedli-tészta legyen a végeredmény. 1,5 órát letakarva, hagyni kell pihenni, addig szépen megkel.
Betettem a jénait a hideg sütőbe, és vele együtt melegítettem fel 230°C-ra , ez azért kell, hogy ne tapadjon le a kenyér. A megkelt tésztát lisztezett deszkán meghajtogattam jobb széle be, bal széle be, aztán a két felső szélét is behajtom. Ha bemelegedett a sütő meg a jénai, akkor nagyon óvatosan kivettem, leemeltem róla a forró fedőt, és hajtott éllel lefelé egy határozott mozdulattal beleborítottam a tésztát. Én, 2,3 helyen bevágtam. Fedő vissza, és mehet minden a sütőbe. 30 percig sült fedővel, aztán még 10 percig fedő nélkül.
Ropogós héja lett, pontosan, 826 gr.-os. puha a belseje, hmmmm....
Végül, de nem utolsó sorban, megsütöttem, Barbitól elcsent, serpenyős kenyerét, köszönet érte, ez is Isteni lett reggelire! A receptet megtaláljátok itt a Barbi bolgján.
Jó nagy serpenyő kellett hozzá! A kép nem a legjobb, de korán sütöttem, és a fényviszonyok még nem kedveztek!
Nagyon szép lett a kenyered! Gratulálok ! Mikor vágod biztosan serceg, látszik rajta hogy nagyon finom!
VálaszTörlésKöszi! tényleg sercegett :)
TörlésMindkettő nagyon érdekes:) Ügyes vagy:)
VálaszTörlésKöszönöm!
TörlésSzép lett a kenyered.
VálaszTörlésKöszi :)
TörlésMindekettő kenyered nagyon szép lett:) Ne is vegyetek többet, csak te süsd a kenyeret:)
VálaszTörlésHát,az lenne a legtutibb, az biztos, de nem ígérem!
TörlésEzzel kiállításra mehetsz,annyira szép.Ügyes vagy!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!
TörlésHű de csodás kenyeret sütöttél! Szinte érzem az illatát!
VálaszTörlésDrága Mártikám, bírod még egy kis türelemmel irányomban?
Nyugi! türelmes típus vagyok ;))
TörlésEz bizony tökéletes lett, olyan szép a kenyér teteje!!!
VálaszTörlésKöszi! Sikerem is volt vele, mert nem csak szép, de nagyon finom is.
Törlés