2012. január 3., kedd

Zöldséges palacsinta, sajtszósszal


Így a nagy lakomák után, biztos mindenki így van ezzel, hogy inkább vágyunk valami könnyebb ételre, legalábbis egy kis időre!  Nálunk, a leves kötelező, mindegy milyen, csak legyen, ez után, most zöldséges palacsintát sütöttem. Előre elkészíthető, akár egy nappal is, aztán, ebéd előtt csak átforrósítjuk, és már ehető is. A palacsinta leírását,  itt megtaláljátok.

Hozzávalók:
  • 8-10 db. sós palacsinta
  • fél póréhagyma vagy egy kisebb fej hagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 50 dkg. zöldség (répa, zeller, kelkáposzta)
  • só, bors, 1 ek. szezámmag
Mártáshoz:
  • 5 dkg. vaj
  • 5 dkg. liszt
  • 4 dl. tej
  • só, őrölt fehérbors
  • 15 dkg. reszelt sajt.
 A zöldségeket vékony, egyforma csíkokra vágtam (Julienne-re ejts; [zsülienre]). A felforrósított olajban, először a pórét, és a felaprított fokhagymát, majd a répát, zellert kezdtem nem túl puhára megpárolni, enyhén megsózva, borsózva. Legvégül a kelkáposztát és a szezámmagot hozzáadtam, a káposzta hamar elkészül, ezért  pár perc is elég neki.

Csodás szín a Wokba!
A palacsintákon elosztottam a zöldséges keveréket, szokásos módon felcsavartam, majd kettévágva, tűzálló tálba sorakoztattam.
A mártáshoz, a vajat felolvasztottam, világosra pirítottam benne a lisztet, felöntöttem a hideg tejjel, amikor kezdett besűrűsödni, adtam hozzá a sót, borsót és a reszelt sajtot. A palacsintákat, a sajtszósszal leöntve, előmelegített sütőben, 220 fokon, 10 perc alatt átforrósítottam, és már tálaltam is. 
Jó étvágyat!



18 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet ez a guszta palacsinta! Bár még eddig nem ettem ilyet, de szívesen megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Imádom az ilyen zöldséges ételeket! Recept elmentve! :o)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta tényleg:) Én kínai palacsintával szoktam ilyet készíteni.

    VálaszTörlés
  4. Jaj Márti, ne csináld! Amíg be nem néztem hozzád nem is voltam éhes! Most mehetek körülnézni a hűtőbe! :-)))

    VálaszTörlés
  5. Igen, igen, hús kizárva egy darabig:-) Szuper a recept, nagyon jól néznek ki a zöldségek a wokban, a palacsintában szintén.

    VálaszTörlés
  6. Éva, tőlem nem áll távol, már írtam, a férjem inkább a sóst szereti, így variálóm minden féle töltelékkel.

    VálaszTörlés
  7. Illéskrisz, mi is nagyon szeretünk minden zöldségest.

    VálaszTörlés
  8. trollanyu, biztos azzal is finom, olyat még nem ettem. Gondolom, rizslisztből készül, nem?

    VálaszTörlés
  9. Norono, akkor nyomás enni, ha már ebből nem kaphatsz :)

    VálaszTörlés
  10. Gerdi, én sokáig kibírnám hús nélkül, na de a férfi vonal már nem!

    VálaszTörlés
  11. A párom is azt mondja, ha palacsintát sütök, akár sós, akár édes változatban, jó, jó, a desszert is finom, de mi van másodikra? Én meg úúúgy jól tudok vele lakni :D Nagyon jó variáció, különösen tetszik a mártás!

    VálaszTörlés
  12. Vicuska, köszi! ezek a férfiak! :)

    VálaszTörlés
  13. tömlős sajtkrémet is lehet használni??

    VálaszTörlés