Akkor itt van a beígért puliszka, még egy helyi specialitás! Kicsit szégyellem is, hogy eddig nem került fel, hiszen, heti rendszerességgel főzöm, de még nem voltam képes megosztani. Már nem lehet panasz, íme, a recept. A pohár mérete, 2,5 dl.!
Hozzávalók:
- 5 pohár víz
- 1 kávéskanál só
- 2 pohár kukoricadara
- 25 dkg. juhtúró
- 15 dkg. húsos szalonna
- 3 dl. tejföl.
A vizet a sóval főni tesszük, mikor már forr, apránként hozzáadjuk a darát, mialatt folyton keverjük, majd fedő alatt 5-10 percig, lassú tűzön megfőzzük.
A szalonnát apróra kockázzuk, ropogósra kisütjük. A forró puliszkát, tűzálló tálba rétegezzük, alsó réteg, puliszka 1-2 ek. szalonna zsírjával együtt, túró, folytatjuk a rétegezést, amíg tart a hozzávalókból. Még finomabb, és mutatósabb, ha a tetejére reszelünk sajtot is!
Forró sütőben, 30 perc alatt megsütjük. Tejföllel, melegen tálaljuk. Én még szeretem mellé a savanyúságokat.
Ugye, nem is olyan nehéz?
A szalonnát apróra kockázzuk, ropogósra kisütjük. A forró puliszkát, tűzálló tálba rétegezzük, alsó réteg, puliszka 1-2 ek. szalonna zsírjával együtt, túró, folytatjuk a rétegezést, amíg tart a hozzávalókból. Még finomabb, és mutatósabb, ha a tetejére reszelünk sajtot is!
Forró sütőben, 30 perc alatt megsütjük. Tejföllel, melegen tálaljuk. Én még szeretem mellé a savanyúságokat.
Ugye, nem is olyan nehéz?
Istenien néz ki!!! Egy leves után második fogásnak tökéletes étel! De megenném!!! Sima tehéntúróval is jó, gondolom. ?
VálaszTörlésA bableves után ettük :) így igaz, a sima tehéntúróval is jó, bár a különbség, akár az ég és a föld!
TörlésNagyon guszta! Még szegény édesanyám élt akkor mindíg főzött mert nagyon szerette volt úgy csak tejjel ette. Megettem én is ízlett is, de már én nem főzöm mert csak a magam kedvéért olyan keveset nem is érdemes főzni!
VálaszTörlésMi is ettük gyerekkorunkba tejjel, sőt, nagyszüleim szilvalekvárral is rétegezték :(
TörlésEbből tényleg nem érdemes keveset főzni!
Én is tejjel szeretem, már ezeréve készülök elkészíteni, ritkán veszek juhtúrót, ha éppen van, akkor bezzeg nem jut egyszerűen eszembe :) Gusztán tálaltad!
VálaszTörlésItt valamivel olcsóbb a juhtúró, és nagyobb kultúrája is van. Szoktam főzni pörköltek mellé, nagyon finom,próbáld ki!
TörlésVettem ma juhtúrót, holnap juhtúrós puliszkát eszünk :)
TörlésA férjem csókoltat, nagyon-nagyon finom ebédet ettünk, a magam kis pluszát hozzátettem, amit később blogolok. Nagyon szépen köszönjük Márti, hogy megosztod az általad készített ételeket!!!! Pussz- Vicuska.
TörlésÉn is Őt, hogy elkutyagolt Lőrincig miattam :D Örülök, hogy ízlett és várom a Te változatodat is!
TörlésHogy én ezt mennyire imádom:) Nagyon jól néz ki:) Puliszkát mostanában elég gyakran készítek, mert szeretjük. Juhtúróm nincs, az is olyanitt, mint a túró.
VálaszTörlésKöszi :)finom is! olyan ritka mint a túró?
VálaszTörlésÉn is nagyon szeretem! Cukrosan, tejjel. De így is, ahogy Te készíted. Persze, itt nincs olyan finom túró, mint Nálatok.....
VálaszTörlésMa már nem enném tejjel :( a túró témában nem vitatkozom!
TörlésNagyon finom lehet,jókat készítesz az biztos!!!
VálaszTörlésKöszi! csak követtem a hagyományokat :)
Törlés