Hosszú szünet után, ma reggel megkezdődött a suli! Az este sütöttem ezeket a hatalmas kifliket, hogy legyen reggelire, uzsonnára. Hasonló, mint a vajas croissant, csak ez valamivel gyorsabb, mert nem kell hajtogatni, mégis gyönyörű leveles lesz. Előre szólok, ebből a mennyiségből, sok lesz, és nagyok, de ahol nagy a család, vagy gyerek van, biztos nem probléma!
Hozzávalók:
- 1 kg. liszt
- 1/2 l. tej
- 5 dkg. élesztő
- 2 ek. cukor
- 3 tk. só
- 2 dl. joghurt
- 25 + 5 dkg. vaj vagy margarin
- 1 tojás
- szezámmag a tetejére.
Töltelék:
- 20-25 dkg. jó minőségű kemény sajt.
Az élesztőt pohárba morzsoltam, ráöntöttem 3-4 ek. langyos tejet, pici cukrot, meghintettem egy kevés liszttel, meleg helyen hagytam felfutni.
A lisztet megszitáltam, a joghurttal, sóval, az 5 dkg. olvasztott vajjal/margarinnal, a többi langyos tejjel, a megkelt kovásszal, alaposan összedagasztottam. Meleg helyen hagytam megkelni, kb. 1 órát.
A tésztát, 2x8 részre osztottam, hagytam még 15 percet pihenni. A cipókat egyenként kinyújtottam, a puha vajjal (amiben tettem 1 kk. sót) megkentem minden réteget és nyolcat-nyolcat egymásra raktam. Az egymásra rakott lapokat, kinyújtottam, 4 mm.-re. A nagy kört, először négybe, majd minden cikket még kettőbe vágtam, (összesen 12 cikkünk lesz) úgy néz ki, mint egy felszeletelt torta. Minden cikk szélére, egy darab sajtot tettem, majd feltekertem. Tetejét megkentem felvert tojással, megszórtam a szezámmaggal.
Előmelegített légkeverékes sütőben, 170 fokon, 50 percig sütöttem.
Nagyon jól néz ki,jó lenne egy most a kávé mellé.
VálaszTörlésMa a maradékot én is azzal ettem -ittam :)
TörlésGyönyörűek lettek, nálunk nincs olyan, hogy sok! :))) Hasonlít az express croissantra, imádom, de óriási kalóriamennyisége miatt ritkábban sütöm mostanában, pedig mennyei finom!!! SZépek a fotók! :)
VálaszTörlésKöszi :) Kalóriabomba az tuti, de a gyereknek nem számít, sőt!
TörlésGyönyörűségesek:)Nagyon tetszik, tényleg hasonlít az express croissantra, és nálunk sincs olyan, hogy sok:)
VálaszTörlésAkkor merd megsütni a teljes mennyiséget. Az expressz croissant receptet nem ismerem :( egy régi újságból vágtam ki,még a Pannónia sajt hirdetett receptversenyt, ez nyerte, a fődíjat, most már értem miért!
TörlésCsoda szépek ! Nagyon finom lehet. Jó lenne egybe most bele harapni csak úgy!
VálaszTörlésAzt hittem, másnap nem olyan finom, Ádám szerint még finomabb, mert a sajt már megkeményedik a belsejében, de kívül ropogós, leveles maradt.
TörlésMárti, megsütöttem! Igaz, csak fél kg-ból és ennek megfelelően mindenből kevesebb is kellett. Igaz, valahogy az olvasztott margarinból nekem a felénél is kevesebb kellett.....a sajt mellé még házikolbász darabkákat is tettem. Köszi a receptet, elmentettem!
VálaszTörlésÖrülök,hogy ízlett! biztos a kolbász nem rontotta el :)
TörlésKedves Márti!
VálaszTörlésVittem a receptet!Nagyon finomnak néz ki,és főleg nem kell hajtogatni!! Köszi!!!
Mellisina, örülök Neked! Nagyon szívesen, remélem Te is kipróbálod!
TörlésSzép leveles, micsoda könnyebbség, hogy nem kell hajtogatni, ma én is sósat sütöttem füstölt kolbásszal, amit még késő este begyúrtam, ma sütöttem.
VálaszTörlésNálunk is nagy favorit a sós bármely változata.
Törlés