2012. január 11., szerda

Sertéskocsonya


A tél kihagyhatatlan fogása. Bár én szívesebben készítem az aszpikos csülköt , most mégis rávett a párom, hogy főzzek, hagyományos kocsonyát.  Mit mondjak? hát, ez nem az a percek alatt összedobod kategória, majd egy napot vesz igénybe. Igaz, az íze kárpótol mindenért, és egy évben egyszer kibírható!

Hozzávalók:
  • 1-1,5 kg. kocsonyahús (tetszés szerint; bőr, fej, köröm, nyelv)
  • só, bors, 1 hagyma 6-8 gerezd fokhagyma
  • 2-2 szál petrezselyem, répa.
  A kocsonyahúst, alaposan megtisztítottam,  és leforráztam. Majd egy nagy fazékba tettem, hagymával, sóval, egész borssal, a megpucolt zöldséggel, felöntöttem bő 5 l. vízzel, nagyon lassan, gyöngyözve addig főztem, amíg a hús a csontról levált. 
Ha kellően megfőtt, állaga ragadós, tányérra csepegtetve megköt. 
A fokhagymát összezúztam, és beleraktam a szűrőbe, ezen keresztül szűrtem át. A húsokat kicsontoztam, a répából karikákat vágtam, tálakba adagoltam, a húsokat is elosztottam egyformán, a forró lével felöntöttem. Hideg helyen  hagytam megdermedni. Tetszés szerint; sózva, borsózva, paprikázva, citrommal, vagy ecettel, lilahagymával, tormával fogyasztható.

18 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a kocsonyád! Biztosan nagyon finom ! Általában én is 1-2 alkalommal főzök csak egy évben!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűen elkészítetted, nagyon tetszik ahogy ilyen kis formába hagytad kihűlni és sárgarépa karikát is tettél bele. Rendkívül guszta! Egyszer biztosan készítek és akkor így fogom tálalni!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, ez csak a blogomra készült! mert ez egy kis forma, de a többit is így szépen kidíszítettem, azokat viszont nagyobb tálkákba! O.K :)

      Törlés
  3. Nagyon gusztusos tálalás. Tormával még sosem kóstoltam,de ki fogom próbálni.
    Szilveszter előtt főztem meg életem első saját készítésű kocsonyáját. Annyira finom lett,hogy pillanatok alatt elfogyott és még fotózni is elfelejtettem. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk mindig Apukám főzte, de mivel sajnos már nincs köztünk, így kénytelen voltam én megfőzni. Nem nehéz, elsőnek sikeresnek is mondhatom. Itt Erdélyben sokan eszik tormával, próbáld ki legközelebb!

      Törlés
  4. Nagyon szép ilyen formában:) Mi sajnos nem szeretjük, így nem is készítek, de anyukám minden évben főzött.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezért írtam, hogy "egy évben egyszer" mert én is csak ennyire szeretem! Nálunk is így volt ez régen.

      Törlés
  5. Anyum is most készített a tegnap, nagyon szeretjük:) Csodaszép a tálalásod:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsés vagy, hogy van aki megfőzze helyetted, akkor talán én is szívesebben megenném! Köszi :)

      Törlés
  6. Juj, megkívántam:-) Régebb én is főztem, aztán valahogy elfelejtődött. Pedig nagyon szeretem.
    A tálalásért tőlem is jár a dicséret:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked is külön köszönöm! próbáld meg a már említett aszpikos csülköt, az gyorsabb és finom!

      Törlés
  7. Karácsonyra készült, gyorsan el is fogyott :) Újra ennék, pláne ilyen tálalásban! Valószínűleg a hosszú készítési idő miatt főzöm én is 2X évente, pedig nagyon szeretjük. Mivel nagyobb adag készül egyszerre, ezért telítődünk a többszöri fogyasztásnak köszönhetően- egy jó időre kielégül kocsonya utáni vágyunk :) Seafalcon kocsonya-kuglófja óta áhítozom utána, de már látom a rózsaszín jövőképet, lesz nálunk nemsokára kocsonya!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, ezzel én is így vagyok! max 2x évente :)

      Törlés