2012. január 14., szombat

Krumpli csikó

Most Éva által meghirdetett játékra sütöttem. A játékra holnapig lehet jelentkezni krumplis recepttel.
A krumpli, nagyon tápláló, minden évszakban kéznél van, de főleg télen játszik főszerepet a háziasszonyok konyhájában. Nagyon szeretem, mert színes a felhasználási skálája, és nem mellékes, hogy olcsó is.
Ezt a receptet, még a tesóm,  lelkész barátnőjétől tanulta,  gyermekkorából való, amivel a sok gyermekes családot az anyukájuk sokszor jóllakatta, ezzel a finomsággal.
Most abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy friss házi tejem volt itthon, így feléből aludttejet készítettem, így, az eredeti recepthez igazodtam. Előnye, hogy sósan, édesen egyaránt készíthető.  Sokszor sütöttem már , főleg sósan,  tartalmasabb levesek után, de mártogatósokkal, vagy bármilyen  salátával is kitűnő.

Hozzávalók:

  • tetszés szerint héjában főtt krumpli,
  • liszt,
  • aludttej, 
  • só, 
  • olaj, fokhagyma,
  • vagy lekvár.
 A főtt krumplikat meghámozom, és még melegen összetöröm. Sóval, aludttejjel és annyi liszttel, hogy puha tészta legyen, összegyúrom. Kettéosztom a masszát, kolbászt nyújtok belőle, 2 cm.-es darabokra vágom. 

 Felébe lehet lekvárt, másikba fokhagymát. A darabkákat egyenként kinyújtom, megkenem 1 kávéskanál olajjal, amiben összezúzott fokhagymát kevertem.

 Feltekerem, S alakot formázok.


Forró sütőben, pirosra sütöm. 


Én most, fél kg. krumpliból, 2 dl. aludttejből, és kb.3 dl. lisztből sütöttem.  20-24 db. lett belőle. 200 fokon 15 percig sütöttem, majd megfordítottam, és ezt az oldalát is még 15 percig sütöttem.
A fiúk úgy neki estek, hogy már kérdezték is, mikor sütök legközelebb.
Jó étvágyat!

16 megjegyzés:

  1. Ki kell próbálnom, annyira finomnak tűnik! És nagyon ötletes a formázás! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így volt eredetileg, és én nem változtattam rajta, mert nekem is így tetszik!

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom lehet! Akkor el is viszem a linket!
    Kukkancs be hozzám vár egy meglepi!

    VálaszTörlés
  3. Nem ismertem idáig, jónak tűnik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel nem láttam én sem másoknál, ezért is esett erre a választásom!

      Törlés
  4. De szeretem az ilyen recepteket! Egyszerű, mutatós, ... már azon gondolkodom, mikor essek neki. Hamarosan, az biztos:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Előre is megfőzhető és összetörhető a krumpli, aztán ha időd engedi megsütöd!

      Törlés
  5. Nagyon szuper:) Anyukám gyakran sütött ilyeneket, de csak sima pogácsának megformázva, ez a formázás nagyon jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! A másik fele nem lett ilyen szép, azért került az alja felülre :)

      Törlés
  6. Különleges formázása kíváncsivá teszi az embert, arra biztat, hogy megkóstolja az ember :) Nagyon jó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, neked is írom, hogy ez az alja, nem a sima fele, de ha ez lett szebb!

      Törlés
  7. Ezt biztosan kifogom próbálni, nagyon tetszik a recept! :)
    Köszi szépen!

    VálaszTörlés