2012. január 31., kedd

Káposztás bukta


 Megint pék- süti uzsonnára! Ez a bukta recept azét praktikus, mert elkészíthető lekvárral is, akkor viszont több cukor kell a tésztájába.

Hozzávalók:
  • 50 dkg. liszt
  • 2,5 dl. langyos tej
  • 2,5 dkg. élesztő
  • 2 tojássárgája + 1 egész tojás lekenni
  • 15 dkg. vaj
  • ha lekvárral készítjük 5 dkg. porcukor
  • ha sósan, 1 ek. só, csipetnyi cukor.
Töltelék:
  • 1 kg. káposzta
  • 3-4  ek. olaj
  • só, bors, pici cukor.
A káposztát legyalultam,  a felhevített olajban megsóztam, megpároltam, amíg  a felére esett.  Ekkor egy nagyon kevés vizet öntöttem alá, lefedve puhára pároltam. Amikor megpuhult, meghintettem fél mokkáskanál  cukorral, és őrölt borssal.

A langyos tej felében, belemorzsoltam az élesztőt, cukrot, meleg helyen felfuttattam. A lisztet átszitáltam, azután a megkelt kovásszal, a tojássárgájával, az olvasztott vajjal és a megmaradt tejjel alaposan megdagasztottam. Ezt a műveletet addig kell csinálni, amíg a tészta rugalmassá válik. Letakarva, duplájára kelesztettem.  Finoman átgyúrva, lisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtottam, és tetszés szerinti négyzetekre vágtam (kb. egy arasznyi darabokat vágtam). Mindegyik közepére halmoztam a már kihűlt káposztából, összetekerve, a két végét lenyomkodtam. Kikent tepsire raktam, a felvert tojással lekentem, előmelegített, légkeveréses,  180 fokos sütőben, kb. fél óra alatt megsültek.


9 megjegyzés:

  1. Én zsírban sült fánkot töltöttem dinsztelt káposztával, nagyon szerettük, a bukta egy diétásabb csemege azért :) És mindenképpen jó cukrozni a káposztát :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajttal, túróval már próbáltam http://www.martyhobby.blogspot.com/2011/05/juhturoval-zold-fokhagymaval-toltott.html
      Cukorból csak egy hangyányit tettem, habár Ádám a káposztás tésztát is cukrozza :( én sósan, sok borssal szeretem!

      Törlés
    2. Én is csak két hangyányit használok :)

      Törlés
  2. Ígyagyon jól hangzik, sajnos én a káposztát nem tudom elképzelni cukorral:) Nekem azzal csak a só megy. Tudom, hogy ez egy beidegződés, de nem tudnám cukorral megenni. De a többi része jöhet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem, de hangsúlyozom, pici cukor került bele!

      Törlés
  3. Anyukám mindig sütött káposztás buktát, édesen is sósan is. Nekem mindkettő ízlik:) Nagyon szép lett a buktád.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! legközelebb lekvárral fogom sütni :)

      Törlés
  4. Nagymamám csinált sokat ilyet, illetve hasonlót. Szeretem, édesen- és sósan is, most is szívesen ennék belőle. Nálunk csak én eszem, ezért nem is sütök ilyet. Jó lenne most Nálatok lenni, nagyon guszta! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Nálunk minden péksüti jöhet, szerencsére!

      Törlés