2012. január 9., hétfő

Játék, könyvajánlóval a múltból és a jelenből


Nagyon jó ötletnek tartom, a  Katinál meghirdetett játékot, ugyanis már engem is foglalkoztatott sokszor a gondolat, vajon mások milyen ötletekből merítenek?
Kati, megelőzött, így szívesen veszek részt a játékban és megmutatom azokat a számomra fontos könyveket, amelyeket (főleg a régebbieket) rongyosra forgattam.
 Sokan vallják, hogy nem főznek szakácskönyvből, én viszont nagyon szeretem, még akkor is, ha olykor eltérek a recepttől, de a hozzávalók, vagy arányok megadásánál, mindig nagy hasznát veszem. Meg különben is, olvasni jó, főleg ha régi példány jár a kezembe, különös jó érzéssel tölt el.
A dobogóm első könyve;
  • Dán Franciska, Praktikus étrendek az év 365 napjára
 

 Dán Franciska, 1970-ben jelentette meg ezt a könyvet Kolozsváron, ő maga, az akkori "Dolgozó Nő" újság, munkatársa volt. Emellett , még megjelent még 3 ilyen jellegű könyve. Ez a könyv, komplett háromfogásos ebédeket, az év minden napjára, évszaknak megfelelően kínál. Nagyon szeretem, és az első lapján bejegyezve a nagymamám receptje, amiről már tettem említést itt.
  • Horváth Ilona, Szakácskönyv

Ez a könyv azért fontos a számomra, mert 1990-ben, amikor kimentünk Magyarországra, és megkaptam az első fizetésemet, rögtön ezt vettem meg belőle. Ez a könyv, 1986-ban jelent meg, de1990-ben, javított és bővített példánya az előbbinek, amit  F. Nagy Angéla dolgozta át. Pont most az ünnepek előtt olvastam egy cikket, ezzel kapcsolatban. 
  • Régi könyv, amit nagyon szeretek, bár címét sajnos nem tudom, mert lapokban van. Sűrűn lapozgatom, és csodálom, sokszor jókat derülök rajta, nyelvezete miatt. Még nagymamámtól maradt rám. 

Végül, de nem utolsó sorban
  • "1 millió menü",  Szalay Kiadásában.


A Nővéremtől kaptam egy pár éve, Magyarországon beszerezhető. Nagyon praktikus, mert háromba van osztva, előétel, főfogás és desszert kategória, tetszés szerint variálható.

Ezekkel a könyvekkel bemutattam a kedvenceimet, mindezek mellett, számtalan könyvem, és újságom van, amikből inspirációkat, ötleteket kapok. A könyvek nagyon fontos szerepet játszanak életünkben, ezért is,  hasznos volt ez a játék! 
Köszönöm Kati a lehetőséget!

14 megjegyzés:

  1. De jó, köszi, hogy jelentkeztél, úgy látom a Horváth Ilona könyve sokaknál alapkönyv:)
    Abból a cím nélküli könyvből nekünk is volt meg pár oldal, nem tudom honnan került, de ma már azt sem tudom hová lett el. pedig sokat kerestem, de nem találtam meg:)

    VálaszTörlés
  2. Horváth Ilona úgy látszik sok konyhába ismerős ! Szeretem én is a mai napig is néha bele lapozok hol az egyikbe hol a másikba.Tetszik ez az utolsónak bemutatott könyved!Praktikus!

    VálaszTörlés
  3. Dán Franciska könyve nekem is megvolt, valakinek kölcsön adtam és nem hozta vissza. Azóta is hiányolom. Horváth Ilona szakácskönyvem is van, de nem vagyok nagyon oda érte, nem az én ízlésem. :)

    VálaszTörlés
  4. Kati, nekem még van egy jó pár ilyen"no name" régi receptkönyvek, már gondoltam rá, hogy beköttetem, megérdemelnék!

    VálaszTörlés
  5. Én is szeretem! A legutóbbit, azért is szeretem mert szép színes képekkel ellátott :)

    VálaszTörlés
  6. Alíz, sajnos, én is megjártam, hogy a kölcsönadott könyvem nem került vissza! Nekem nagy segítséget nyújtott kezdő háziasszonyként a Horváth Ilona könyve.

    VálaszTörlés
  7. A Horváth Ilona nekem is megvan:) Itt sajnos alig vanszakácskönyvem, mert mind Magyarországon maradt. Újakat meg nem nagyon veszek, manapság már minden megtalálható a neten. De azért jó néha egyegy alapműhöz hozzányúlni, még ha nem is követed a receptet.

    VálaszTörlés
  8. Márti, megkérlek, hogy a blogszülinapos, játékos bejegyzéshez is írd oda, hogy kész, hogy még véletlenül se, nehogy kifelejtselek:) Köszi:)

    VálaszTörlés
  9. Nekem is sok és sokféle szakácskönyvem és egyéb kiadványom van, a fent felsoroltakból a klasszikus H. Ilona által írt az elsők egyike volt, több receptet a mai napig onnan használok, mert bevált és tökéletes. Ellenben, mivel magam is rajzolok, talán azért figyeltem fel a no name könyved rajzaira, nagyon ismerős, mintha meglenne a családunkban ez a könyv...

    VálaszTörlés
  10. trollanyu, egyet értek! számomra a könyv is olyan mint a fénykép, mert bár haladok a korral, ezeknek mégis megmarad a varázsuk!

    VálaszTörlés
  11. Vicuska, bemutathatnád a rajzaidat,szívesen megnézném!

    VálaszTörlés
  12. A Horváth Ilona volt nekem az 1. felnöttkori szakácskönyvem :) Mindenkinek megvan, akit ismerek! Anyukámnak, nagymamámnak (totál saláta már), tesómnak... Az 1 millió menü is megvan, tényleg nagyon praktikus!!! És nem utolsó sorban köszönöm a kedves megjegyzésed, amit nálam hagytál a blogszülinapom alkalmából :)

    VálaszTörlés
  13. Bors and Pepper, a megjegyzések alapján, valóban sokunknak nagy segítség volt a konyhánkban!
    Igazán nincs mit, ez csak természetes :)

    VálaszTörlés