2011. április 26., kedd

Sonkás tormás csirkecombok Melcsi módra


...avagy, hogyan használjuk fel a Húsvéti maradékokat? Ezt a receptet, a volt kolléganőmtől kaptam, valamikor, szépen őrizgettem a kis füzetkémbe, mostanáig. Kipróbáltam, és nagyon finom, bánom nem sütöttem meg hamarabb. Köszi Melcsi, nagyon ízlett!

Hozzávalók:
  • 4 egész csirkecomb
  • 15 dkg. sonka ( ledarálva )
  • 2 evőkanál reszelt alma
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál ecetes torma
  • 2 vastag szelet kalács ( kockára vágva )
  • 1 tojás
  • zöldpetrezselyem
  • só, fehérbors.
A töltelék hozzávalóit, alaposan összekevertem, sóztam borsóztam, a sonkát nem daráltam, hanem nagyon apróra vágtam




A combok bőrét óvatosan meglazítottam, és megtöltöttem a töltelékkel. Sütőzacskóba sütöttem pirosra, de süthető hagyományosan tepsiben is. Rizibizivel  ( receptje itt ) uborkasalátával tálaltam. 

2011. április 25., hétfő

Tavaszi tojáskrém


A maradék főtt tojásból, ízletes saláta, krém  készíthető, pillanatok alatt.
  • 2 főtt tojás
  • 10 dkg. juhtúró
  • 3 szál zöldhagyma
  • fél- fél csokor friss kapor és petrezselyem zöld
  • pár csepp olívaolaj
  • só, őrölt fehérbors.
A főtt tojásokat megpucoltam, lereszeltem, összekevertem a túróval, a felaprított zöldekkel, alaposan összekevertem, pici olívaolajjal,  sóval, borssal ízesítettem. Nagyon finom pirítóssal, paradicsommal, retekkel stb.

2011. április 23., szombat

Isler


 Ez az omlós "ischler", családi recept, és minimum dupla adagot készítek egyszerre, annyira finom, főleg ha a mandulás változatot sütöm. Most is így történt, dupla adagot sütöttem, és már alig van belőle. 

Hozzávalók:
  • 14 dkg. vaj
  • 14 dkg. liszt
  • 9 dkg. őrölt mandula vagy dió
  • 7 dkg. porcukor
  • csipetnyi só.
Krém:
  • 15 dkg. puha vaj
  • 5 dkg. porcukor
  • 6 dkg. főzőcsoki
  • 5 cl. rum.
Máz:
  • 2 evőkanál tej
  • 3 evőkanál kakaó
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 dkg. vaj.
A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrtam, és 2 órán át, hűtőben pihentettem. Alaposan belisztezett felületen, nem túl vékonyra kinyújtottam, pogácsa szaggatóval kiszúrtam, világosra sütöttem. Amikor kihűlt, a krémmel kettőt összeragasztottam. A  puha vajat összekevertem  a cukorral és a gőz fölött felolvasztott csokival, legvégül hozzáadtam a rumot (pótolható aromával is). A mázhoz, a tejet a kakaóval és a cukorral összefőztem, ha már krémes állagú, levettem a tűzről, és beledobtam a vajat, ha elolvadt, még melegen a sütik tetejét megkentem vele.

Fokhagymás diós pogácsa


Sósból sosem elég, ezért még ma nekilátok és sütök egy-két félét. Addig is, itt van ami már elkészült.

Hozzávalók:
  • 25 dkg. liszt
  • 20 dkg. margarin
  • 5 dkg. darált dió
  • 1 tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors.
  • sajt vagy dió a tetejére.
A tészta hozzávalóiból, sima tésztát gyúrtam, és becsomagolva, néhány órát  hűtőben pihentettem. Lisztezett deszkán, félujjnyi vastagra nyújtottam, bekentem egy felvert tojással, még megszórható dióval, vagy reszelt sajttal, pogácsa formával kiszaggattam, és előmelegített sütőben, 200 fokon, 10-15 percig sütöttem. Miután kihűlt, jól záródó dobozban tárolható.

Citromos kalács


 Eredetileg, ez egy görög húsvéti kenyér, én variáltam, és felébe kakaót tettem, kár volt, egyszerűen is megtette volna. Az eredeti recept szerint, narancs levet és héjat, én citromra cseréltem.  Nagyon finom, foszlós, én a ma reggel már azt ettem!

Hozzávalók:
  • 10 dkg. vaj
  • 2 dl. tej
  • 3 dkg. élesztő
  • 55 dkg. finomliszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 12 dkg. cukor
  • 2 tojás
  • 2-2  evőkanál reszelt citromhéj és citromlé
  • csipetnyi só
  • 1 vaníliás cukor.
Tetejére:
  • 1 tojás sárgája,
  • 1 evőkanál méz,
  • 1 evőkanál tejjel összekeverve.
A vajat a tejben addig melegítettem, amíg elolvadt, majd megvártam, amíg langyosra hűlt. Utána, a lisztből, 5 evőkanálnyit hozzákevertem, 1 evőkanálnyi cukrot,  az élesztőt is belemorzsoltam, és 20 percig félretettem pihenni. Ha kész, a lisztet a cukorral, tojással, a citromhéjjal és levével, sóval, vaníliával, jól bedagasztottam. Enyhén belisztezett tálban letakartam, kb. 45 perc alatt kétszeresére kelesztettem. Kelesztés után finoman átgyúrtam,(ketté vettem, felébe kevertem a kakaót) kikent, lehet cipóvá formálni, én hagyományos kalácsformában tettem, előmelegített sütőben,  180 fokon, 35 - 40 perc alatt készre sütöttem. Közben a tetejére valót alaposan összekevertem, és öt perccel a sütés vége előtt a kalács tetejére kentem, és visszatoltam a sütőben. Sütőrácson hagytam kihűlni. 

Bárány drob


  Másik nagy bárányos kedvenc, a báránysajt, más néven,  drob.  A bárány belsőségekből készül, friss aromás zöld fűszerekkel, a közepében tehetünk főtt tojásokat, én most nem tettem. A bélhártyába töltve sütjük. 

Hozzávalók:
  •  báránybelsőségek vegyesen (máj, tüdő, szív, vese )
  • só,  bors
  • 1 fej hagyma
  • 1 - 1 csokor zöldhagyma és friss zöld fokhagyma
  • friss kapor, petrezselyem zöldje
  • 2 tojás 
  • zsír
  • 1 darabka bélhártya.
A kockákra vágott belsőségeket, a máj kivételével, a hagymával, egész borssal, feltettem főni, annyi vízben, hogy éppen ellepje. A keletkezett habot leszedtem. 30 - 40 perc után, a májat is hozzáadtam, így együtt főztem még 15 percig. Leszűrtem, és hagytam kihűlni. Ha már kihűlt, ledaráltam, a zöldhagymával, fokhagymával. Hozzáadtam a két tojást, sóztam, borsóztam, belekerült az aprított kapor és a petrezselyem zöldje. Egy szögletes tepsit vastagon kikentem zsírral, ráterítettem a bélhártyát, hogy a szélei lelógjanak,   erre a masszát, beterítettem, 180 fokos sütőben 20-25 percig sütöttem. Hidegen szeletelhető.


Tárkonyos bárányleves


 A férjem szerint, a tányér közepére kellett volna tegyem a bárány fejét, mert nem látszik eléggé a tartalma,  de én inkább megkíméltem ettől a látogatóimat ! Nálunk, Erdélyben, Húsvétkor többnyire bárányt készítünk, mindenféle formában. Sütve, főzve, töltve.  Az idén majdnem lemaradtunk róla, de egy barátunk szerzett egy  bárányt, amit aztán velük kettéosztottunk. A tegnap, hajnaltól, késő délutánig sürögtem-forogtam a konyhába, de megérte, mert sikerült finom, ünnephez méltót alkotnom. Majdnem mindennel végeztem, ezért most van bőven időm mindent megosztani veletek!

Hozzávalók:
  •  1 kg. csontos bárányhús (fej, borda, lábszár)
  • 1 csokor friss tárkony
  • 15 dkg. rizs
  • 2 sárgarépa, fél zeller, egy fej hagyma
  • fél citrom
  • 1, 5 dl. tejföl
  • 1 tojássárgája.
A bárányhúst, 4 liter hideg vízben feltettem főni, a hagymával, borssal, sóval,  lassan, néha leszedve a habját. Amikor majdnem puha, hozzáadtam a felkockázott zöldségeket, a megmosott rizst, ezekkel együtt puhára főztem. A tejfölből és a tojássárgájából eresztéket készítettem, behabartam vele a levest, még egyszer jól felforraltam, legvégül adtam hozzá a citrom levét és a  friss tárkonyt, ezzel már nem főztem tovább, így megmaradnak a finom illóolajak. Forrón tálalom.



Medvehagyma krémleves


Biztos már sokan unják, de nálunk most van a szezonja, és én nagyon szeretem. Finom, könnyű, tavaszi krémleves.
  • 1 csokor friss medvehagyma
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • 3 krumpli
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 dl. tejszín
  • só, bors, szerecsendió.
Az olvasztott vajban, megpároltam a felaprított hagymát, fokhagymát, ha már üveges, rászórtam a felaprított medvehagymát is, a  megpucolt, kockára vágott krumplit, sóztam, borsóztam, szerecsendióval ízesítettem,  és felöntöttem 1 és fél liter vízzel. Amikor a krumpli puhára főtt, levettem a tűzről, összeturmixoltam, hozzáöntöttem a tejszínt, és visszatettem a tűzre, de csak éppen annyira, hogy újból felforrjon, ezzel el is készült.

2011. április 19., kedd

Sárgarépakrém


 NEM CSAK NYUSZIKNAK! Ez a saláta  nagyon kellemes, kenyérre való, főleg ha a gömbölyű végűből, karottából készül, vagy friss zsengéből. Szerettem volna murokkrémet írni, ahogy itthon mondjuk, de... maradtam a sárgarépa kifejezésnél. Íme, a recept!

Hozzávalók:
  • 500 g. reszelt sárgarépa
  • 500 g. zsíros natúr joghurt
  • 4 cikk fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • só, bors.
Egy szűrőt, papírtörlővel kibéleltem, ebbe öntöttem a joghurtot, így hagytam egy órát lecsepegni. A sárgarépát, az olívaolajon megpároltam, hozzáadtam a felaprított fokhagymát, sóztam, őrölt borssal megszórtam, hagytam kihűlni. Összekevertem a lecsöpögtetett joghurttal, ha szükséges, még sózható. Pirítóssal, friss kenyérrel, tavaszi zöldségekkel kiváló!

2011. április 18., hétfő

Kirándulás

 
Nagyon vártuk már a szép időt, hogy végre a hosszú, elhúzódó tél után kimozdulhassunk. A tegnapi nap ideális volt, remekül sütött a nap. Nálam ez rituálé, hogy nincs kirándulás sültszalonna nélkül! szóval, volt szalonna, meg flekken sütés is, utána, pihenés, nyugiba,  madárcsicsergésben... nagyon jól éreztük magunkat. Az esti fürdés után vettem észre, hogy az orrom leégett!
Mivel a régi fényképezőgépem sajnos, eltört, kaptam a férjemtől egy újat. Mondanom se kell, nem bírtam leállni, már nevettek rajtam, hogy mindent fényképeztem. Készítettem egy kollázst belőlük, hogy megosszam veletek is!

Kolbászkrém


Kiránduláshoz készülődtünk a hétvégén, gondoltam amíg a hús megsül, előtte még kéne valamit falatozni, már csak azért is, mert a fiam soha sem tud reggelizni, csak ha felkelés után eltelik egy pár óra. Sajnos ez így van kicsi korától, és ezért nem is erőltetem,  mert én is ugyan így voltam ezzel gyermekkoromban.  Még van a téli kolbászunkból, ebből készült, ez a praktikus kence.
  • 40 dkg. száraz kolbász ( nálam, 2 nagy szál)
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 -2 evőkanál ketchup és mustár
  • 10 dkg. puha vaj
  • 20 dkg. krémsajt
  • só, bors.
  • paprika.
Az olajon megpirítottam a felaprított hagymát. Hozzáadtam a ketchupot, mustárt, valamint egy csipetnyi paprikát. és összefőztem. Egy kicsit ijesztő a látvány ennél a pontnál, de a végére megváltozik a véleményünk!
Hozzáadtam az aprított kolbászt is, vajat, sajtkrémet, sót, borsót, maid botmixerrel pürésítettem. Felhasználásig hűtsük le.

2011. április 16., szombat

Medvehagymás kukoricás napraforgó


Már sok blog társamnál csodálattal néztem, a szebbnél-szebb, virágnapraforgó stb. kelttészta alkotásokat.  Most én is kitaláltam és elkészítettem a sajátomat. A mai gulyásleveshez, ezt sütöttem második fogásnak. Persze mi mással, mint medvehagymával. Szeretem ezt a friss, pikáns ízt, ezért nem volt kérdés, hogy ez is kerül a tésztába.
  • 40 dkg. liszt
  • 2 evőkanál kukoricadara
  • 2 tojás
  • 2 dkg. élesztő
  • 5 dkg. vaj vagy margarin
  • 1/2 liter langyos tej
  • 1 mokkáskanál cukor,2 teáskanál  só.
Töltelék:
  • 10 dkg. margarin vagy vaj
  • 1/2 evőkanál só
  • medvehagyma .
Tetejére:
  • 1 felvert tojás
  • kukoricadara.
A töltelékhez, a puha vajat / margarint, összekevertem a sóval. Az élesztőt, 1/2 dl. langyos tejjel összekevertem, hagytam meleg helyen felfutni. A többi hozzávalóval összedolgoztam, addig, amíg a massza már nem ragadt a kezemhez. Aki nem szeret gyúrni, bízza a robotgép dagasztójára ezt a feladatot. Ha már összeállt a tészta, letakarva hagytam duplájára kelni. Ez a procedúra is lerövidíthető, ha a mosogatóba tesszük a tálat a tésztával, és meleg vízzel felöntjük, hogy az edényünket éppen csak félig lepje el, vigyázva, hogy a víz ne hűljön ki alatta. Ha már szépen megkelt, lisztezett deszkán, fél ujjnyira nyújtottam, a sós vajjal elkentem a tésztán, és kiraktam medvehagyma levelekkel, így...


A hosszabbik felén szorosan feltekertem, és kétujjnyi szeleteket vágtam belőle éles késsel. Kikent tortaformába körbe rakosgattam...


a felvert tojással bekentem a tetejét, kukoricadarával megszórtam. 180 fokra, előmelegített sütőben, 20- 25 perc alatt megsütöttem.

Gyömbérlikőr


Ezt a remek likőrt, már Karácsonykor is elkészítettem, nagyon finom! A nagy sikerre való tekintettel, most Húsvétra is megismétlem, hogy legyen ideje összeállni, már most nekiláttam,  így finomabb.

Hozzávalók:
  • 10 dkg. friss gyömbér
  • 1 nagy citrom
  • 10 dkg. cukor
  • 1, 5 dl. szesz, ennek hiányában, 2, 5 dl vodka.
A gyömbért meghámoztam, darabokra vágtam, és az alaposan megmosott citrom reszelt héjával, meg 3, 5 dl. vízzel, gyenge tűzön 10 percig főztem . Hozzáadtam a citrom levét, a cukrot, és újból  főztem, amíg a cukor felolvadt. Azután, finom szűrőn átszűrtem, és hagytam kihűlni. Végül hozzáöntöttem az alkoholt / vodkát.  A likőrt palackba töltöttem, 3 napig érleltem, ezután, óvatosan áttöltöttem egy másik palackba, vigyázva, hogy az üledék az üveg alján maradjon. Hűtve az igazi!

2011. április 15., péntek

Pizza


A tegnap már beígértem, hogy közlöm a pizza receptet. Pofon egyszerű, kezdők is nyugodtan megpróbálhatják, nálam sokszor a fiam segédkezik.  Praktikus találmány, főleg olyankor, amikor a hűtőben árválkodik egy szalámi vég, 2 szelet sonka, vagy bármi más maradék, ezek feltétnek kitűnő alapok. A szósz két változatát is leírom, kinek melyik szimpatikusabb, azt próbálja ki. Biztos nagyképűen hangzik, de már olyan sokszor sütöttem, hogy nem is méricskélem a hozzávalókat, rutinból állítom össze, most csak a közlés kedvéért tettem meg. Nekem évek óta egy 32 cm. átmérőjű, teflon pizza sütőm van, a hozzávalók ehhez a mérethez vannak megadva.

Tészta hozzávalói:
  • 1/2 kg. liszt
  • 2, 5 dkg. élesztő vagy 1 csomag szárított
  • langyos víz
  • 1 dl. olívaolaj.
A lisztet, egy tálba szitálom, megsózom,  közepébe mélyedést csinálok. Az élesztőt, 0,5 dl. langyos vízben elkeverem, a liszt mélyedésébe öntöm, az olajjal együtt. Jól összedolgozom, ha szükséges, langyos vizet még adok hozzá, amíg egy sima, rugalmas tészta lesz. Ekkor félreteszem, egy tiszta konyharuhával letakarom, és hagyom a duplájára kelni, kb. 1/2 óra. 

Egyszerű szósz, ehhez a hozzávalókat csak alaposan összekeverem;
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 cikk zúzott fokhagyma
  • pici víz, hogy szósz állagú legyen
  • bazsalikom, oregánó.
Macerásabb szósz, a hozzávalókat összefőzöm;
  • 2 nagy paradicsom meghámozva (forró vízben dobni 2 percre, így könnyen lejön a héja)apróra vágva
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • pici cukor, só
  • oreganó, bazsalikom, őrölt bors.
Az olajon megfonnyasztom az apróra vágott fokhagymát, hozzáadom az aprított paradicsomot, fűszereket, és lassú tűzőn pépesre főzöm. Kihűtöm. 
Az időközben megkelt tésztát, olajozott sütőlemezen, vagy tepsiben simítom úgy, hogy az oldalán peremet hagyok. Még finomabb, ha erre a részre sajt hasábokat bújtatok, így hajtom rá a tészta peremét. Meglocsolom a tetszőleges, gyors vagy macerás szósszal, friss bazsalikommal még meghintem, ráhalmozom a feltétet, ami lehet bármi, vegetáriánus, vagy húsos, például; sonka, kolbász, szalámi, darált hús, gomba, kukorica, lila hagyma, friss paprika, erős paprika, paradicsom, brokkoli szeletek stb. bőven megszórom durvára reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 170 fokon, gázsütőben közepes hőfokon, 25 perc alatt pirosra sütöm. 

2011. április 14., csütörtök

Fekete-erdő muffin


   A fiam,  osztálytársát várta suli után. Gondolkoztam, mit készítsek. Mivel szinte nincs, olyan gyermek, aki ne szeretné a pizzát meg a muffin-t, ezekre esett a választás. A pizzát remélem, holnap felrakom, most  a muffiné az elsőbbség.

Hozzávalók:
  • 25 dkg. lecsöpögtetett, magozott meggybefőtt
  • 25 dkg. liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • fél kiskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál keserű kakaópor
  • 4 evőkanál csokis tortadara
  • 2 tojás
  • 12 dkg. cukor
  • 12, 5 dkg. vaj vagy margarin
  • 2, 2 dl natúr joghurt
Mázhoz
  • 5 dkg. vaj
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 10 dkg. cukor
  • 2 evőkanál víz.
Lisztet a sütőporral, szódabikarbónával, kakaóval és a csoki darával összeforgattam. A tojásokat habosra kevertem a cukorral, majd a puha vajjal és a joghurttal. Ne keverjük sokáig, éppen csak annyira, amíg összeáll. A lisztes keveréket hozzáadtam, végül a meggyet is beleforgattam. Muffin sütő mélyedéseit papírkosárral kibéleltem, a masszával háromnegyedig megtöltöttem és légkeveréses sütőben 165 fokon ( gázsütőben közepes hőfokon) 20 percig sütöttem. Rácsra kiszedve hagytam teljesen kihűlni, majd a máz hozzávalóit összefőzve, rácsorgattam a muffinok tetejére. Habbal, meggyel még díszíthető.

2011. április 13., szerda

Medvehagymás csirkemell


Ez volt a hétvégi ebédünk. Sokan nem szeretik a medvehagymát, én imádom, ezért elég sok ételhez felhasználom. Aki nem szereti a medvehagymát készítheti sonkával, vagy párolt gombával, vagy ami éppen eszébe jut. Ezt a tekercset a barátnőmnél ettem, a recept tőle származik, most én is kipróbáltam. Mint általában nálam lenni szokott, törekszem arra, hogy ne csak finom, de gyorsan és egyszerűen elkészíthető legyen az étel, no, nem ijedek meg a bonyolultabb összeállításoktól sem, de a jelenlegi rohanó világban, a gyorsan elkészíthetőt kedveli mindenki. Ez a recept is praktikus, tetszett a sütési folyamata, első hallásra furcsának hangzott, de valóban percek alatt kisülnek. Mindenkinek ízlett!

Hozzávalók:
  • csirkemell filé (mennyisége igény és személyfüggő)
  • egy csokor medvehagyma
  • bármilyen kemény sajt
  • só, őrölt bors
  • alufólia
  • olaj a sütéshez.
A csirkemellekből, vékony szeleteket vágtam, majd egyik oldalát kiklopfoltam. Amikor minden szelettel  végeztem, sóztam, borsóztam. Az alufóliából nagyobb darabokat téptem, erre fektettem egy szelet húst, erre terítettem a medvehagymát,( izgalmamban, felaprítottam, közben egészben kellett volna hagyni!) egy csík sajtot, és szorosan feltekertem. A két végét szorosan megcsavartam, mint a szaloncukrot,  és így folytattam a többivel is. Fontos, hogy szorosan becsavarjuk, hogy a töltelék ne folyón ki.  A tekercseket, hűtőben pihentettem, amikor megérkeztek a vendégek vettem csak elő sütni. Kisebb, de mély lábosban, félig öntöttem az olajat, majd jól felforrósítottam, 2 -3 tekercset alufóliástól óvatosan beleeresztettem és öt perc alatt kisütöttem. Amikor minden tekercs megsült, és a levest is elfogyasztottuk, akkor bontottam csak ki őket, addig is melegen tartotta a fólia. Kívül pirosra sült, belül illatos és zamatos volt. Köretnek, párolt rizses-vegyes zöldséges  tálaltam.

2011. április 12., kedd


"Én úgy képzelem el,
hogy a halál egy óriási nász,
legszentebb, legemberibb ölelés.
Nem fájdalom: fájdalom-felejtő.
Nem rém: rémeket elűző.
Több mint a Szépség.
több mint a Szerelem,
a Jóságnál is több:
Kegyelem.
Én úgy képzelem el,
ha egyszer oly nagy lesz a zaklatás
és akkorára nő a fájdalom,
hogy nem bírom tovább:
hozzám lép egy fehér ismerős,
szép csendesen lecsókolja a számat,
lefogja ezt a vergődő szívet,
és ennyit szól csak: elnémuljatok.
Erre megszűnik minden indulat.
Erre megszűnik minden fájdalom,
csak gondfelejtő békesség marad:
se könny, se vér, se akarat,
nem lesz már semmi sem."
(Wass Albert: Halál) 
Édesapám emlékére!

2011. április 9., szombat

Diplomata torta


A férjem szülinapját ünnepeljük a hétvégén. Bokros teendőim mellett, erre a tortára esett a választás, mert nem igazán szereti - szeretjük a tömény krémes tortákat, nem igényel sütést, és hamar elkészíthető.  A tegnap barátokkal ünnepeltünk, holnap a családdal, szóval, nem lesz hiány buliból!

Hozzávalók:
  • 1 liter tejszín
  • 4 tojás
  • 400 g. cukor
  • 4 dl. tej
  • 30 g. zselatin
  • 100 g. mazsola
  • 1 doboz ananász konzerv
  • egy marék meggybefőtt
  • 100 g. babapiskóta
  • díszíteni koktél cseresznye.
Az ananászt alaposan leszűrtem,  levében szórtam a zselatint, hagytam állni 15 percet. A mazsolát leforráztam, szűrőben hagytam lecsöpögni. A tejszínből kemény habot vertem.  A tojásokat habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam a tejet, és a beáztatott zselatint. Lassú tűzőn, folytonos kevergetés mellett, éppen csak felmelegítettem,(nem szabad forrjon !) kissé kihűtöttem, amikor már nem volt forró, hozzáadtam a gyümölcsöket, és a hab 3/4 részét, óvatosan összekevertem. Egy kerek tortaformát kibéleltem fóliával, az alját kiraktam piskótával, ráöntöttem a tejszínes keveréket, hűtőben 3-4 órát dermesztettem, majd dekoráltam a maradék tejszínhabbal, koktél cseresznyével, ananásszal. 

2011. április 7., csütörtök

Csirke buzogányok baconba tekerve


Ennek a receptnek az elkészítéséhez mindössze két hozzávaló szükséges, előre elkészíthető, gyors, és eszméletlenül finom !
  • 1 és 1/5  kg. csirkeszárny ( ha nagyobb a család duplázzuk az adagot )
  • 8  szeletelt bacon.
A csirkeszárnyakat lemosom, majd minden egyes darabról levágom az egycsontos darabkát, végeredmény egy mini combocska, buzogány. Egy  késsel lehúzom a húst a csontról, bőrével együtt a csont vastagabb része felé, ezt aztán körbetekerem a baconnal. Akinek kedve van, a bacon alá tehet mondjuk, aszalt szilvát, vagy magozott datolyát is. Nem szükséges sózni, mert a szalonna elég sós. Mikor az összes buzogány elkészült, egymás mellé sorakoztatom egy tepsiben, forró sütőbe, kb. 25 - 30 perc múlva kész. Bármilyen köretet, salátát  lehet hozzá adni.

Konyhai csendélet


Kell ennél több? Sokszor megállok egy percre, és csodálom a piacon bevásárolt finomságokat, főleg a zöldségek , gyümölcsök vannak rám nagy hatással. Ilyenkor előkapom a gépemet és megörökítem, bár nem vagyok egy profi fotós, de nekem örömöt okoz!

2011. április 3., vasárnap

Spenótos, telemeás muffin


Úgy látszik, mostanában spenót őrületben szenvedek!   Makacskánál látva mostanság a megszaporodott muffin recepteket, jutott eszembe, hogy számtalanszor sütök muffin-t, de  még nem került fel egy receptem sem.  Ez pont egy sós változat, friss spenóttal, alkalmas hidegtálra, vagy vacsorára, ahogy most mi ettük. Készült hozzá egy kis juhtúrós kence, így még különlegesebb lett.
  • 15 dkg. spenót 
  • 2 tojás
  • 20 dkg.telemea  sajt
  • 4 cikk fokhagyma
  • 25 dkg. liszt
  • 1 teáskanál só
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 0,8 dl olívaolaj
  • 3 dl. író vagy natúr joghurt.
A spenótot megpucolom, megmosom és forró vízben pár percig forralom, leszűröm és a fokhagymával összeturmixolom. Muffinsütő forma mélyedéseit olvasztott margarinnal kikenem, és amíg elkészül a massza a hűtőbe tartom, de akinek van, erre a célra papír ezzel bélelje ki a formákat, akkor a forma kikenése elmaradhat. A lisztet a sóval, sütőporral elvegyítem. A tojásokat elkeverem az olajjal, az íróval / joghurttal, és a spenóttal, majd gyorsan hozzáadom a lisztes keveréket, legvégül a telemeakockákat beleforgatom. Nem szabad sokáig keverni, mert száraz lesz a muffin. A formákba kanalazom a tésztát, de csak félig szabad megtölteni. 160 fokon 15 - 20 percig sütöttem.

Juhtúrós öntet:
  • 5 dkg. juhtúró
  • tej
  • 1/4 őrölt chili paprika
  • 2 teáskanál szezámmag.
A juhtúróhoz annyi tejet adok, hogy krémes állagú legyen, beleszórom a chilit, szezámmaggal megszórom a tetejét.