A férjem szerint, a tányér közepére kellett volna tegyem a bárány fejét, mert nem látszik eléggé a tartalma, de én inkább megkíméltem ettől a látogatóimat ! Nálunk, Erdélyben, Húsvétkor többnyire bárányt készítünk, mindenféle formában. Sütve, főzve, töltve. Az idén majdnem lemaradtunk róla, de egy barátunk szerzett egy bárányt, amit aztán velük kettéosztottunk. A tegnap, hajnaltól, késő délutánig sürögtem-forogtam a konyhába, de megérte, mert sikerült finom, ünnephez méltót alkotnom. Majdnem mindennel végeztem, ezért most van bőven időm mindent megosztani veletek!
Hozzávalók:
- 1 kg. csontos bárányhús (fej, borda, lábszár)
- 1 csokor friss tárkony
- 15 dkg. rizs
- 2 sárgarépa, fél zeller, egy fej hagyma
- fél citrom
- 1, 5 dl. tejföl
- 1 tojássárgája.
A bárányhúst, 4 liter hideg vízben feltettem főni, a hagymával, borssal, sóval, lassan, néha leszedve a habját. Amikor majdnem puha, hozzáadtam a felkockázott zöldségeket, a megmosott rizst, ezekkel együtt puhára főztem. A tejfölből és a tojássárgájából eresztéket készítettem, behabartam vele a levest, még egyszer jól felforraltam, legvégül adtam hozzá a citrom levét és a friss tárkonyt, ezzel már nem főztem tovább, így megmaradnak a finom illóolajak. Forrón tálalom.
Kedves Márti! Nagyon érdekes dolgokat főzöl, bárány, medvehagyma....!Sajnos egyiket se kóstoltam még.....Szép húsvéti ünnepeket kívánok Neked és családodnak :)
VálaszTörlésBori, köszönöm a kedves szavakat! A medvehagymának, enyhe fokhagymás íze van, a bárány...hát igen, vannak akik szeretik és vannak akik nem, ezért csak biztatni tudlak, hogy kipróbáld az itt közölt receptjeim bármelyikét!
VálaszTörlésKellemes Húsvétot Nektek is!