2011. szeptember 18., vasárnap

Gombás szelet, pestos krumplival


Sertés szelet, gombával, nagyon kedvelt és sűrűn elkészített fogás a konyhámba. Persze a legfinomabb, rókagombával, vagy vargányával, de jobb híján, megteszi a  sampinyon is. Most csak a krumplin volt némi változtatás, ugyanis pestoval turbósítottam, egy kicsit átvariálva, nem parmezánnal, hanem sima kemény sajttal, és fenyőmag helyett, mandulát használtam, és a bazsalikom mellé még petrezselymet is vágtam.

Hozzávalók:
  • 2 szelet karaj / fő (nálunk most 6 szelet) lehet combból is
  • 2 fej hagyma
  • 30 dkg. gomba
  • só, bors, pirospaprika.
Köret:
  • 1 kg. héjában főtt krumpli
Pestohoz:
  • fél-fél  csokor bazsalikom és petrezselyem (szár nélkül, csak a levelek)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. tisztított mandula
  • 4 dkg. reszelt sajt
  •  durva szemű só
  • 8-10 ek. olívaolaj.

A hús szeleteket kissé kiklopfoltam, sóztam borsóztam, lisztbe megmártottam, mindkét oldalát, ez majd kellően besűríti a ragút.  A hagymát az olajon üvegesre pároltam, sóztam, paprikáztam,  a hússzeleteket rátettem, mindkét oldalát 2-2 percig pároltam, majd felöntöttem 2 dl. meleg vízzel. Meleg vízzel, így nem edződik meg a hús, hamarabb puhul meg. Takaréklángon, puhára pároltam, ha szükséges, még önthetünk hozzá meleg vizet. A gombát megpucoltam, vékonyan felszeleteltem, és a már puha húshoz adtam, lefedve, hagytam ezt is megpuhulni 2-3 percet. Nem kell megijedni, ha nem lepi el a hús leve, ugyanis a gomba is enged bőven levet.
Tipp:  Amennyiben makacsul kemény a hús (marha, disznó, bármelyik) dobjunk bele egy parafa dugót, fedjük le 5 percre, ettől megpuhul a hús. Higgyétek el nekem, már számtalanszor bevált!
Körethez; a krumplikat héjában megfőztem, négybe vágtam, még forrón, hozzákevertem a pestot.
A pesto hozzávalóit, péppé turmixoltam, szükség szerint olajat adunk hozzá. Ha nagyobb adagban készítjük, csavaros üvegbe, hűtőbe 3 hétig is eltartható. Sült paprikasalátával tálaltam.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Szívesen akár most is megennék egy kis utóvacsorát! Ezt a parafa dugó témát még nem hallottam, én a hűtő szagtalanítására használom. Legközelebb kipróbálom a hús puhítására!

    VálaszTörlés
  2. A Fiam nem olyan régen volt hajlandó megkóstolni a gombát, s rájött, hogy ő azt szereti. Hatására a Leányzó is megszerette. Azóta gyakran követelik a gombát. Legközelebb így készítem el nekik:-)

    VálaszTörlés
  3. Éva, az ötlet egy szakácstól ered, és már számtalanszor alkalmaztam! én viszont a hűtő szagtalanításról nem hallottam. Mi a teendő?

    VálaszTörlés
  4. Gerdi, akkor feltétlenül próbáld ki ebben a formában is, az én fiam is imádja :)

    VálaszTörlés
  5. De finom a hús mellé a gomba!, nagyon szeretem, a pesto recepted is tetszik :) A parafadugókat én csak azért gyűjtöm, mert a fedők fogófüle alá dugom és bármilyen forró legyen, le tudom emelni a fövő ételről, nem sütöm meg a kezem :D biztosan akad egy-kettő a hús mellé is!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom, ki ne szeretné ezt az ételt:) Pestos krumplipürét már próbáltam, finom volt. A parafadugós ötletet meg köszi, de, hogy hol hajtok fel egyet, nem tudom, mert egyrészt nem iszunk, másrészt az új borosüvegek itt már csavarosak. De valahol beszerzek egyet mindenképpen.

    VálaszTörlés
  7. Vicuska, a pesto kicsit magyarosítva, de így is nagyon finom. Látod, mindenki használja valamira a dugót, én meg a te variációdat nem ismertem :)

    VálaszTörlés
  8. trollanyu, esetleg az, aki nem kedveli a gombát. A dugóval kapcsolatban, nem tudok tanácsot adni, én úgy tudom a minőségi borokat,a mai napig eredeti parafa dugóval zárják le, de persze ha nem éltek vele, akkor meg mindegy! Háztartási boltban sem árusítják?

    VálaszTörlés
  9. Micsoda finomság, nagyon tetszik a mellé tálalt pestos krumpli is. :)))

    VálaszTörlés
  10. Petra,látom nálatok is gombás ebéd volt a hétvégén:)

    VálaszTörlés
  11. Márti! Csak a hűtőnek bármelyik részébe én a tojástartó mellé betettem 2 db dugót! Hallottam én is valakitől!

    VálaszTörlés
  12. Éva, köszi a tippet, majd kipróbálom!

    VálaszTörlés
  13. Ha előbb kerülök hozzád, most nem kellett volna annyi ideig főznöm a sertéshúst. Parafadugó pedig bőven akad a pincében. Köszi a tippet!:)) Pestos burgonyát még nem ettem, de majd kipróbálom.
    Évának meg köszi a hűtős ötletet!!:))

    VálaszTörlés
  14. tücsi, erre is jók a blogtársak:) nagyon szívesen!

    VálaszTörlés