Sertés szelet, gombával, nagyon kedvelt és sűrűn elkészített fogás a konyhámba. Persze a legfinomabb, rókagombával, vagy vargányával, de jobb híján, megteszi a sampinyon is. Most csak a krumplin volt némi változtatás, ugyanis pestoval turbósítottam, egy kicsit átvariálva, nem parmezánnal, hanem sima kemény sajttal, és fenyőmag helyett, mandulát használtam, és a bazsalikom mellé még petrezselymet is vágtam.
Hozzávalók:
- 2 szelet karaj / fő (nálunk most 6 szelet) lehet combból is
- 2 fej hagyma
- 30 dkg. gomba
- só, bors, pirospaprika.
Köret:
- 1 kg. héjában főtt krumpli
Pestohoz:
- fél-fél csokor bazsalikom és petrezselyem (szár nélkül, csak a levelek)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek. tisztított mandula
- 4 dkg. reszelt sajt
- durva szemű só
- 8-10 ek. olívaolaj.
A hús szeleteket kissé kiklopfoltam, sóztam borsóztam, lisztbe megmártottam, mindkét oldalát, ez majd kellően besűríti a ragút. A hagymát az olajon üvegesre pároltam, sóztam, paprikáztam, a hússzeleteket rátettem, mindkét oldalát 2-2 percig pároltam, majd felöntöttem 2 dl. meleg vízzel. Meleg vízzel, így nem edződik meg a hús, hamarabb puhul meg. Takaréklángon, puhára pároltam, ha szükséges, még önthetünk hozzá meleg vizet. A gombát megpucoltam, vékonyan felszeleteltem, és a már puha húshoz adtam, lefedve, hagytam ezt is megpuhulni 2-3 percet. Nem kell megijedni, ha nem lepi el a hús leve, ugyanis a gomba is enged bőven levet.
Tipp: Amennyiben makacsul kemény a hús (marha, disznó, bármelyik) dobjunk bele egy parafa dugót, fedjük le 5 percre, ettől megpuhul a hús. Higgyétek el nekem, már számtalanszor bevált!
Körethez; a krumplikat héjában megfőztem, négybe vágtam, még forrón, hozzákevertem a pestot.
A pesto hozzávalóit, péppé turmixoltam, szükség szerint olajat adunk hozzá. Ha nagyobb adagban készítjük, csavaros üvegbe, hűtőbe 3 hétig is eltartható. Sült paprikasalátával tálaltam.
Nagyon guszta! Szívesen akár most is megennék egy kis utóvacsorát! Ezt a parafa dugó témát még nem hallottam, én a hűtő szagtalanítására használom. Legközelebb kipróbálom a hús puhítására!
VálaszTörlésA Fiam nem olyan régen volt hajlandó megkóstolni a gombát, s rájött, hogy ő azt szereti. Hatására a Leányzó is megszerette. Azóta gyakran követelik a gombát. Legközelebb így készítem el nekik:-)
VálaszTörlésÉva, az ötlet egy szakácstól ered, és már számtalanszor alkalmaztam! én viszont a hűtő szagtalanításról nem hallottam. Mi a teendő?
VálaszTörlésGerdi, akkor feltétlenül próbáld ki ebben a formában is, az én fiam is imádja :)
VálaszTörlésDe finom a hús mellé a gomba!, nagyon szeretem, a pesto recepted is tetszik :) A parafadugókat én csak azért gyűjtöm, mert a fedők fogófüle alá dugom és bármilyen forró legyen, le tudom emelni a fövő ételről, nem sütöm meg a kezem :D biztosan akad egy-kettő a hús mellé is!
VálaszTörlésNagyon finom, ki ne szeretné ezt az ételt:) Pestos krumplipürét már próbáltam, finom volt. A parafadugós ötletet meg köszi, de, hogy hol hajtok fel egyet, nem tudom, mert egyrészt nem iszunk, másrészt az új borosüvegek itt már csavarosak. De valahol beszerzek egyet mindenképpen.
VálaszTörlésVicuska, a pesto kicsit magyarosítva, de így is nagyon finom. Látod, mindenki használja valamira a dugót, én meg a te variációdat nem ismertem :)
VálaszTörléstrollanyu, esetleg az, aki nem kedveli a gombát. A dugóval kapcsolatban, nem tudok tanácsot adni, én úgy tudom a minőségi borokat,a mai napig eredeti parafa dugóval zárják le, de persze ha nem éltek vele, akkor meg mindegy! Háztartási boltban sem árusítják?
VálaszTörlésMicsoda finomság, nagyon tetszik a mellé tálalt pestos krumpli is. :)))
VálaszTörlésPetra,látom nálatok is gombás ebéd volt a hétvégén:)
VálaszTörlésMárti! Csak a hűtőnek bármelyik részébe én a tojástartó mellé betettem 2 db dugót! Hallottam én is valakitől!
VálaszTörlésÉva, köszi a tippet, majd kipróbálom!
VálaszTörlésHa előbb kerülök hozzád, most nem kellett volna annyi ideig főznöm a sertéshúst. Parafadugó pedig bőven akad a pincében. Köszi a tippet!:)) Pestos burgonyát még nem ettem, de majd kipróbálom.
VálaszTörlésÉvának meg köszi a hűtős ötletet!!:))
tücsi, erre is jók a blogtársak:) nagyon szívesen!
VálaszTörlés