Egy egyszerű főzelék, de különleges és furcsának tűnő feltéttel ! A családom is, kissé gyanakvóan nézte a piskóta tekercset a főzelék mellett, de ez csak addig tartott, amíg bele nem kóstoltak, mert aztán repetáztak is belőle! A recept szerint "feltűrt tojásrántottának" szerepel, de én megsütöttem a sütőbe, tepsibe.
A főzeléket kicsit másképpen főzöm, ugyanis nem használok, vagy nagyon ritkán rántást, így egészségesebb, és az ízén semmit sem változtat.
Főzelék hozzávalói:
- 1 kg. zöldbab
- 1 kis fej hagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 2 ek. burgonyakeményítő
- pirospaprika
- 0,5 dl. víz
- só, 1/2 csokor petrezselyem.
.
A sonkás tekercshez:
- 5 tojás
- 5 ek. liszt
- 1,5 dl. tej
- 20 dkg. füstölt sonka
- 1 fej hagyma
- 2 ek. olaj
- 2 dl. tejföl
- só, bors.
A tekercshez, a piskótához hasonlóan jártam el. A tojásokat szétválasztottam, a sárgájához adtam a lisztet, sót, borsót, tejet. A fehérjéből, csipet sóval kemény habot vertem, majd összekevertem a keverékkel.
Kikent közepes tepsibe, 170 fokon, 30-35 percig sütöttem. Amikor megsült, egy tiszta konyharuhára borítottam, és feltekertem, így hagytam kihűlni, addig elkészítettem a tölteléket.
A sonkát ledaráltam. A hagymát apróra vágtam, megdinszteltem, hozzáadtam a sót, rádobtam a sonkát, együtt még pirítottam pár percet, majd megszórtam borssal, lehúztam a tűzről, és belekevertem a tejfölt. A kihűlt piskótát kibontottam, megkentem a sonkakrémmel, és visszacsavartam.
A zöld paszulyt (babot!) megpucoltam, falatkákra törtem, megmostam. Lábosba tettem, felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje egy ujjnyival, sóztam, belereszeltem a hagymát, fokhagymát, és puhára főztem. A vízben elkevertem a keményítőt, és a pirospaprikát, gyors mozdulattal a főzelékhez kevertem és még hagytam addig, amíg újból felforrt. Petrezselyemmel megszórtam, a tekercsből szeleteket vágtam, így tálaltam. A sonkát ledaráltam. A hagymát apróra vágtam, megdinszteltem, hozzáadtam a sót, rádobtam a sonkát, együtt még pirítottam pár percet, majd megszórtam borssal, lehúztam a tűzről, és belekevertem a tejfölt. A kihűlt piskótát kibontottam, megkentem a sonkakrémmel, és visszacsavartam.
Nagyon tetszik a feltét és az egészséges főzeléked is. :)))
VálaszTörlésNagyon guszta és érdekes párosítás, biztos nagyon finom! Nézzél már be légyszíves hozzám szeretnék egy díjat adni!
VálaszTörlésNagyon különleges és guszta a tekercsed, majd egyszer kipróbálom. :)
VálaszTörlésGuszta nagyon!
VálaszTörlésMárti, szeretnélek meglepni egy díjjal, nézz be hozzám kérlek! :)
VálaszTörlésNagyon klassz ez a feltét, finom lehet:) A zöldbabot is nagyon kedvelem, jöhetn egy adag.
VálaszTörlésEz finom lehet! Ezért is, és minden receptedért vár Rád kettő díj nálam!
VálaszTörlés(Na, meg azért is mert bennünket is, a gyerekünket is, és a férjünket is ugyanúgy hívják mindkettőnknél) :-)
Petra, kösz9!
VálaszTörlésÉva, nagyon köszönöm a díjat :)
VálaszTörlésAlíz,Ottis, köszönöm!
VálaszTörlésCsilla, nagyon köszönöm !
VálaszTörléstrollanyu, a baj csak az, hogy túl messze vagy :)
VálaszTörlésM@rti, nagyon köszönöm a díjakat!
VálaszTörlésMicsoda újdonság megint! Nagyon jól néz ki! :) Majd nézz be hozzám kérlek, én is szeretnélek meglepni egy díjjal!
VálaszTörlésSzabina, neked is köszönöm , megelőztél!
VálaszTörlésTetszik ez az ételkombináció, az egészséges rántást is jó ötletnek tartom, a tepsis tojásrántotta meg különleges! Tovább gondoltam, mi mindennel lehetne még variálni...
VálaszTörlésVicuska, örülök, ha további ötletekre adok inspirációt!
VálaszTörlés