2011. szeptember 17., szombat

Fahéjas- csillagánizsos szilvás puffancs


Az eredeti recept szerint, egy nagy bombának kellet volna megsütni, de én inkább úgy gondoltam, több kicsi formába sütöm meg. Aki akarja, készítse el  nagyba, és számoljon be róla, hogy sikerült.

Hozzávalók:
  • 25 dkg. liszt
  • 12 dkg. vaj
  • 5 ek. cukor
  • 1 csipet só
  • 50 dkg. szilva
  • 1 citrom
  • 2 kk. őrölt fahéj
  • csillagánizs, ahány formánk van
  • porcukor
  • 1 ek. étkezési keményítő.
A lisztet a vajjal, 2 ek. cukorral és a sóval összegyúrtam, 3 ek. hideg vízzel fellazítottam, majd az egészet tésztává gyúrtam. A kapott masszát fóliába csavarva, egy órára hűtőbe tettem. Addig a szilvákat megmostam, elfeleztem, kimagoztam, a citrom kifacsart levével meglocsoltam, 3 ek. cukorral , a fahéjjal és a keményítővel összekevertem. A tésztát kinyújtottam, köröket szúrtam ki belőle, vajjal kikent formába simítottam, az aljára tettem 1-1 csillagánizst, ráhalmoztam a  szilvát, befedtem egy másik koronggal.


A széleket szorosan összenyomkodtam, majd előmelegített sütőbe 170 fokon, 45 percig sütöttem. Ha elkészült, még forrón megszórtam porcukorral. 

14 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett, egyet most meg tudnék enni, pedig most ettem.

    VálaszTörlés
  2. Mrita, egy szerintem bőven elég egyszerre! jó, hogy nem csináltam egy nagyot, így praktikusabb.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszták lettek ezek a kis bombák:) Azon gondolkodtam, hogy teflonos muffintepsiben is meg lehetne-e sütni. Szerinted?

    VálaszTörlés
  4. Jobban tetszenek a kis falatok. Nagyon finom süti. :)))

    VálaszTörlés
  5. Szerintem így puffancsként nagyon gusztusosak és gyerekbarát verziók!

    VálaszTörlés
  6. Szerintem is sokkal gusztusosabb így kis adagokban.

    VálaszTörlés
  7. trollanyu, persze, szerintem egész nyugodtan, én csak azért nem abba sütöttem, mert most vettem ezeket a kapszlikat, és méretre nagyobb valamivel, mint a muffin sütőm ürege.

    VálaszTörlés
  8. Petra, én is sokkal jobban szeretem az aprókákat!

    VálaszTörlés
  9. Kreatív konyha, valóban, nekem is ez volt a fő szempont :)

    VálaszTörlés
  10. Aleda, köszi! látom a többség inkább a kis adagolásra voksol, jól döntöttem :)

    VálaszTörlés
  11. Sziluett, köszönöm! örülök, hogy tetszik :)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon guszták így ahogy vannak, valóban nem kell nagyba csinálni! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  13. Éva, köszi :) első ránézésre kicsit sápadtnak tűnt, de az íze mennyei!

    VálaszTörlés