2011. augusztus 13., szombat

Írós bagett


Most sütöttem először bagettet, a formázáson még van csiszolni valóm, de ropogós héjú, foszlós belsejű, lett.  Tudom, hogy lehet kapni bagett sütőt, de sajnálok annyi pénzt kiadni érte, tepsibe is megteszi. Ebből a mennyiségből, két nagydarab lesz, azaz, én az egyiket keresztbe tettem a tepsibe, a másikat kettévettem, így egy hosszú és két kisebb lett, és elfértek a nagy tepsin. Nagyon egyszerű, aki nem gyakorlott kenyérsütő, az is nyugodtan nekifoghat.

Hozzávalók:
  • 50 dkg. liszt
  • 2 dkg. élesztő
  • 4 dl. író ( Sana )
  • 2 tk. só
  • a nyújtáshoz liszt.
 5 ek. írót meglangyosítottam, elmorzsoltam benne az élesztőt, megszórtam 1 ek. liszttel, meleg helyen hagytam kelni, kb. 15 percet. A  maradék, szobahőmérsékletű íróba kevertem a sót, a lisztet beleszitáltam a robotgép tálba, az íróval, és a kovásszal, hólyagosra dagasztottam. Letakarva, meleg helyen, 20-30 percig a duplájára kelesztettem. A megkelt tésztát átgyúrtam, kettévágtam, lisztezett deszkán, rúddá formáztam. Kikent tepsire fektettem. Egymástól kétujjnyi távolságra mélyen bevágtam, letakarva, hagytam még 30 percet pihenni. Sós vízzel megkentem, előmelegített sütőbe 200 fokon 25 percig sütöttem, majd még egyszer átkentem sós vízzel, és még 5 percre visszatoltam a sütőbe, ettől szép ropogós, barna héja lett. A sütőből kivéve, hagytam kihűlni.

Ezt a kisfiam fotózta!

8 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszik, olyan igazi rusztikus:) Érdekes ez az írós recept, de itt nem lehet kapni. Majd utánanézek, hogyan lehet otthon előállítani.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is,guszta és rusztikus. A kisfiad fotója nagyon íny csiklandozó ,ahogy látható rajta egy kis bagetthez való is:)

    VálaszTörlés
  3. Pont a rusztikus szó jutott nekem is az eszembe, mikor láttam, hogy a lányok is így fogalmaztak. A fotóst megtarthatod, van érzéke hozzá. :)))

    VálaszTörlés
  4. Bagettet még nem mertem készíteni, valahogy attól félek, hogy "elterül". A tiéd nagyon klassz lett, gratulálok! :)

    VálaszTörlés
  5. Trollanyu, az író,a vajgyártás mellékterméke,a tej és joghurt közötti állagú, Romániában igen elterjedt, Budapesten is nagyon ritkán találkoztam vele!

    VálaszTörlés
  6. Aleda, igen, néha besegít a fotózásba :)most azokat pakolta oda, amikkel ette!

    VálaszTörlés
  7. Petra, köszi! Megmondom Neki,hogy dicsértétek !

    VálaszTörlés
  8. Csilla, ezzel a recepttel próbálkozz, biztos a siker!

    VálaszTörlés