2011. augusztus 16., kedd

Erdélyi padlizsános lángos


 Nyílt mellettünk egy zöldséges, ahol a tulajdonos egy olasz. Bár, többnyire a piacon szeretek vásárolni, most mégis úgy történt, hogy betértem oda, kíváncsiságból. Vettem is egy kg. szép nyári almát, erre ő, rögtön megajándékozott 2 nagy padlizsánnal. Gondolom, így szeretné csalogatni, odaszoktatni az új vevőket. Mivel nem éppen a harmatos, reggeli szedésű zöldséget kaptam, és lángost kértek a fiúk, arra gondoltam, tölteléknek pont jó lesz.  

Hozzávalók a tésztához:
  • 2-3 közepes krumpli
  • 2 dl. tej
  • 3 dkg. élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 40 dkg. liszt
  • só, pici cukor
  • olaj a sütéshez.
Töltelékhez:
  • 1 nagy padlizsán
  • 1 fej hagyma
  • 3 ek.olaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • só,  őrölt bors.
Töltelék; a padlizsánt megmostam, két végét levágtam. Normál esetben, héjastól felkockázom, most mivel nem volt friss, meghámoztam. Fél kiskanál sóval összekevertem, letakarva hagytam 15-20 percig. A hagymát az olajon megdinszteltem, majd hozzáadtam a zúzott fokhagymát is. A padlizsánt kinyomkodtam, hozzáadtam a hagymához, kis lángon, kb. 12 percig puhára pároltam. A végén, sóztam, borsóztam. Hagytam kihűlni.
   A krumplit megfőztem, még melegen áttörtem, majd hagytam kihűlni. 1/2 dl. langyos tejbe pici cukrot tettem, és belemorzsoltam az élesztőt, meleg helyen, letakarva, hagytam felfutni (10-15 perc)
A lisztbe kevertem a sót, áttört krumplit, tojássárgáját, az élesztőt, és a maradék tejjel, közepesen kemény tésztát dagasztottam . A tészta állaga függ a krumpli minőségétől, mennyiségétől is, ezért, ha szükséges adjunk még hozzá lisztet, az a lényeg, hogy a massza ne ragadjon már a kezünkhöz, de állaga puha maradjon. Letakarva, duplájára kelesztettem.
A tésztából, tenyérnyi darabokat szaggattam, mindegyik közepére tettem a töltelékből, majd félbehajtottam, széleit összenyomkodtam, majd nyújtófával kissé ellapítottam. Bő forró olajban, első felét lefedve, majd a másikat fedő nélkül pirosra sütöttem. Jól lecsöpögtetve, melegen, de már nem forrón tálaltam. Lehet, tejföllel, sajttal, vagy csak magában, fogyasztani.



14 megjegyzés:

  1. Hát, fantasztikus ötlet, ki fogom próbálni. Imádjuk a lángost és a padlizsánt is.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon érdekes ötlet, finomnak hangzik. :)))

    VálaszTörlés
  3. Is this a snack? Looks very delicious :)

    VálaszTörlés
  4. Jó ötlet a padlizsános töltelék, a fokhagyma is jó ízt kölcsönöz neki, szóval finom, tartalmas lángost kaptak a fiúk!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lehet és igen guszta! Gyakrabban járjál a zöldségeshez, ha ilyen szívélyes volt!:)

    VálaszTörlés
  6. Mrita, bízom benne, hogy nektek is bejön!

    VálaszTörlés
  7. Anncoo, this is not snack! It's fried dough, and is very popular in Hungary and Romania !

    VálaszTörlés
  8. Vicuska, na igen, mert én csak szagolhatom :(

    VálaszTörlés
  9. Éva, mivel nagyon töri a nyelvet, majd az olaszt is gyakorlom vele :)

    VálaszTörlés
  10. Isteni finom lehet, a lángost is meg a padlizsánt is szeretem:) Így egyben szuper lehet.

    VálaszTörlés
  11. Régóta készülük én is elkészíteni!Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  12. Trollanyu, mivel most van itt a szezonja, nem hagyhattam ki ezt sem, mert számtalan formában készítem!

    VálaszTörlés
  13. Ottis, ne habozz, most van itt a szezonja!

    VálaszTörlés