2011. augusztus 7., vasárnap

"Édes"lapjai



Ezzel a sütivel,  versenyre jelentkezem, "Anyukám féltve őrzött receptje..." címmel, a feltételek  Itt, Illéskrisznél találhatók! Remélem, megállja majd a helyét, ez az Édesanyám és Nagymamám által sütött, habkönnyű, légies sütemény.
Édesanyám nagyon jó háziasszony volt, rengeteget sütött, főzött, szerintem Tőle örököltem,a főzés iránti szeretetemet. Elég korán, tíz évesen,  fakanalat adott a kezembe, amit már akkor, előszeretettel használtam!
Még a napokban szemezgettem ezzel a recepttel, ami ott díszeleg az Édesanyám keze írásával, a  kedvenc szakácskönyve első lapján: "Édes" lapjai. Édes, Anyai nagyanyám volt, mindenki így szólította,  az ő nevét viseli a sütemény is! Bízom benne, hogy  elnyeri a tetszéseteket!

Hozzávalók:
  • 20 dkg. margarin
  • 1 tojás
  • 2-3 ek. tej
  • 1 mk. szalakálé (szalalkáli?)
  • csipetnyi só
  • liszt amennyit felvesz, kb. 60 dkg.
Krém:
  • 4 dl. tej
  • 1 rúd vanília 
  • 2 ek. liszt
  • 20 dkg. vaj
  • 4 ek. porcukor.
A szalalkálit elkevertem a tejben, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrtam.
Három egyenlő részre osztottam,  és alaposan belisztezett deszkán, egyenként késhegyvastagságú lapokat nyújtottam, majd sütőlemezen, 180 fokon, 10-15 perc alatt, világosra sütöttem.
A krémhez,  a tejet, a vaníliával és annak kikapart belsejével, feltettem főni. Amikor már főtt, óvatosan beleszórtam a lisztet, és hagytam besűrűsödni. Levettem a tűzről,  kihűtöttem.
A vajat kikevertem a cukorral, apránként hozzáadtam a kihűlt pudingot, együtt, habosra kevertem. Megtöltöttem a kihűlt lapokat, hűtőbe hagytam összeérni pár órát. Szeletekre vágva, porcukorral megszórva szervírozható. 


Az eredeti feljegyzett recept!

15 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszik, biztos finom!

    VálaszTörlés
  2. Nekem is tetszik,olyan kedves a neve is:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet, a szalalkális sütik mind fincsik. :)

    VálaszTörlés
  4. Flóra, köszi! nagyon finom :)

    VálaszTörlés
  5. Aleda, köszi! szerintem is :)olyan találó a név a sütihez!

    VálaszTörlés
  6. Csilla, nekem is, az ilyen fajta sütik csak jók lehetnek!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó ez a recept:) Érdekes, hogy az én anyukámnak is sok ilyen lap sütögetős süti receptje volt. Csak sajnos nincs itt velem. Találó név:)

    VálaszTörlés
  8. Trollanyu, köszi!Igen, én is észrevettem, hogy akkoriba sokat sütöttek, hasonló sütiket.

    VálaszTörlés
  9. Norono, majd kérem a beszámolót!

    VálaszTörlés
  10. Valami nagyon hasonlót mi is sütöttünk anno, finom volt!!!!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon guszta!!! Én is hasonlót sütöttem, csak 2 lapos és citromos a krém.:)

    VálaszTörlés
  12. Gizi, szerintem, régen is úgy működött mint ma, felkaptak egy receptet,aztán körbejárta a Földet, pedig akkor csak a posta volt :) ez is egy ilyen, elterjedt süti lehetett, aztán mindenki variálhatta a krémet hozzá.

    VálaszTörlés