2011. május 2., hétfő

Lestyán




Írok egy pár sort, erről a remek fűszernövényről, ami sűrűn használt egész Románia területén.
 A lestyán, az ókortól ismert, használt fűszer- és gyógynövény. Iránból származik. Különféle levesek, krumpli, paradicsomos ételek ízesítője, de használják sültekhez,  mártásokba, salátákba. Serkenti az emésztést, a veseműködést, előnyösen hat a vérkeringésre. Magasra növő, ernyős virágzatú növény, kinézetre a zellerlevélhez hasonlít. Évelő. Levele frissen a legkellemesebb. Intenzív fűszer, ezért kevés kell belőle.

2 megjegyzés:

  1. Ennél jobb fűszer a föld hátán nincsen! Nekem ez az ételízesítőm.Az én kertemben nem akar megmaradni, de nem adom fel!
    Télire szárítani szoktam,s valóban nagyon kevés kell belőle.

    VálaszTörlés
  2. Piroska, szerintem is, a legtutibb fűszer! Nálunk is ilyenkor kezdetét veszi, és amíg van majdnem mindenhez használom. Ne add fel, tudtommal igénytelen növény, és ha megmarad, majd győzzed "irtani"!

    VálaszTörlés