2011. május 25., szerda

Csombor


Már sok ételem alapanyagához írtam, most írnék egy pár szót csak a növényről.


Csombor, csombord,  borsikafű (Satureja hortensis)

 Régi magyar ételek egyik alapvető fűszere. Apró, erősen illatos, lila virágai június-júliusban nyílnak. A gyógyászatban is régóta ismerik, gyomorerősítő, felfúvódást gátló, étvágygerjesztő és görcsoldó hatása miatt is értékes fűszernövény. Ezért, főleg káposztás, babos ételek fűszere, de jól kiegészíti a saláták, húsételek, vadpácok, majonéz és különféle mártásokat is.
    Frissen, vagy szárítva, íze intenzív, ezért kevés szükséges belőle.
kép innen !


2 megjegyzés:

  1. Annyira ültetnék a fűszerkertembe csombort, de nem nagyon lehet itthon kapni!

    VálaszTörlés
  2. Kertészeti áruházakban sem lehet kapni mint borsikafű? Olcsó vigasz tudom, de én is kísérleteztem cserépben, sajnos nem lett belőle semmi:(

    VálaszTörlés