2011. április 15., péntek

Pizza


A tegnap már beígértem, hogy közlöm a pizza receptet. Pofon egyszerű, kezdők is nyugodtan megpróbálhatják, nálam sokszor a fiam segédkezik.  Praktikus találmány, főleg olyankor, amikor a hűtőben árválkodik egy szalámi vég, 2 szelet sonka, vagy bármi más maradék, ezek feltétnek kitűnő alapok. A szósz két változatát is leírom, kinek melyik szimpatikusabb, azt próbálja ki. Biztos nagyképűen hangzik, de már olyan sokszor sütöttem, hogy nem is méricskélem a hozzávalókat, rutinból állítom össze, most csak a közlés kedvéért tettem meg. Nekem évek óta egy 32 cm. átmérőjű, teflon pizza sütőm van, a hozzávalók ehhez a mérethez vannak megadva.

Tészta hozzávalói:
  • 1/2 kg. liszt
  • 2, 5 dkg. élesztő vagy 1 csomag szárított
  • langyos víz
  • 1 dl. olívaolaj.
A lisztet, egy tálba szitálom, megsózom,  közepébe mélyedést csinálok. Az élesztőt, 0,5 dl. langyos vízben elkeverem, a liszt mélyedésébe öntöm, az olajjal együtt. Jól összedolgozom, ha szükséges, langyos vizet még adok hozzá, amíg egy sima, rugalmas tészta lesz. Ekkor félreteszem, egy tiszta konyharuhával letakarom, és hagyom a duplájára kelni, kb. 1/2 óra. 

Egyszerű szósz, ehhez a hozzávalókat csak alaposan összekeverem;
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 cikk zúzott fokhagyma
  • pici víz, hogy szósz állagú legyen
  • bazsalikom, oregánó.
Macerásabb szósz, a hozzávalókat összefőzöm;
  • 2 nagy paradicsom meghámozva (forró vízben dobni 2 percre, így könnyen lejön a héja)apróra vágva
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • pici cukor, só
  • oreganó, bazsalikom, őrölt bors.
Az olajon megfonnyasztom az apróra vágott fokhagymát, hozzáadom az aprított paradicsomot, fűszereket, és lassú tűzőn pépesre főzöm. Kihűtöm. 
Az időközben megkelt tésztát, olajozott sütőlemezen, vagy tepsiben simítom úgy, hogy az oldalán peremet hagyok. Még finomabb, ha erre a részre sajt hasábokat bújtatok, így hajtom rá a tészta peremét. Meglocsolom a tetszőleges, gyors vagy macerás szósszal, friss bazsalikommal még meghintem, ráhalmozom a feltétet, ami lehet bármi, vegetáriánus, vagy húsos, például; sonka, kolbász, szalámi, darált hús, gomba, kukorica, lila hagyma, friss paprika, erős paprika, paradicsom, brokkoli szeletek stb. bőven megszórom durvára reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 170 fokon, gázsütőben közepes hőfokon, 25 perc alatt pirosra sütöm. 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon, nagyon de nagyon guszta!!!!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Edith ! és roppant egyszerű is.

    VálaszTörlés
  3. Ez igen!Vittem a receptet, nagyon jól néz ki, szívesen elfogadnám vacsorára.

    VálaszTörlés
  4. O.k Kati, várom a beszámolót, miután kipróbáltad! :)

    VálaszTörlés