2011. április 16., szombat

Medvehagymás kukoricás napraforgó


Már sok blog társamnál csodálattal néztem, a szebbnél-szebb, virágnapraforgó stb. kelttészta alkotásokat.  Most én is kitaláltam és elkészítettem a sajátomat. A mai gulyásleveshez, ezt sütöttem második fogásnak. Persze mi mással, mint medvehagymával. Szeretem ezt a friss, pikáns ízt, ezért nem volt kérdés, hogy ez is kerül a tésztába.
  • 40 dkg. liszt
  • 2 evőkanál kukoricadara
  • 2 tojás
  • 2 dkg. élesztő
  • 5 dkg. vaj vagy margarin
  • 1/2 liter langyos tej
  • 1 mokkáskanál cukor,2 teáskanál  só.
Töltelék:
  • 10 dkg. margarin vagy vaj
  • 1/2 evőkanál só
  • medvehagyma .
Tetejére:
  • 1 felvert tojás
  • kukoricadara.
A töltelékhez, a puha vajat / margarint, összekevertem a sóval. Az élesztőt, 1/2 dl. langyos tejjel összekevertem, hagytam meleg helyen felfutni. A többi hozzávalóval összedolgoztam, addig, amíg a massza már nem ragadt a kezemhez. Aki nem szeret gyúrni, bízza a robotgép dagasztójára ezt a feladatot. Ha már összeállt a tészta, letakarva hagytam duplájára kelni. Ez a procedúra is lerövidíthető, ha a mosogatóba tesszük a tálat a tésztával, és meleg vízzel felöntjük, hogy az edényünket éppen csak félig lepje el, vigyázva, hogy a víz ne hűljön ki alatta. Ha már szépen megkelt, lisztezett deszkán, fél ujjnyira nyújtottam, a sós vajjal elkentem a tésztán, és kiraktam medvehagyma levelekkel, így...


A hosszabbik felén szorosan feltekertem, és kétujjnyi szeleteket vágtam belőle éles késsel. Kikent tortaformába körbe rakosgattam...


a felvert tojással bekentem a tetejét, kukoricadarával megszórtam. 180 fokra, előmelegített sütőben, 20- 25 perc alatt megsütöttem.

2 megjegyzés:

  1. De szép! Nagyon - nagyon szép. Én is ki fogom próbálni. Most már látom az elkészítés menetét is. Köszi.

    VálaszTörlés
  2. Köszi! kaptam egy új fényképezőgépet és már egy kicsit túlzásba viszem a fotózást, de magamról tudom, szívesebben olvassa bárki azokat a recepteket, ahol lépésről lépésre vannak közölve.

    VálaszTörlés