2012. január 18., szerda

Tárkonyos paszulyleves lilahagymával!


A paszuly, már gondolom mindenkinek ismerős, ha nem más; "az égig érő paszuly" című meséből !
Erdélyben, a paszuly = bab! Ádám, a mai napig ránk szól, hogy az nem paszuly, valamiért nem kedveli ezt a szót...  de, hála Istennek, a belőle készült ételeket annál jobban. Sokszor ő kérdezi, mikor eszünk szemes babot? A tárkonnyal bonyolított is szerintem, helyi specialitás, mert kint töltött éveim alatt nem találkoztam vele, a mellé tálalt lilahagymáról (piros hagyma!) már nem is beszélve. Van Romániának olyan megyéje, ahol savanyú káposztát esznek a paszulyleveshez. Én kóstoltam, és nagyon finom :) Szóval, nálunk, ha szemes vagy zöldpaszuly leves, kötelező a hagyma is, aki nem ette így, próbálja ki !

Hozzávalók:
  • 1 db. füstölt csülök, vagy bármilyen füstölt hús
  • 2 babérlevél
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1/2 kg. szárazbab 
  • 1 ek. tárkony 
  • 3 ek. olaj
  • 2 ek. liszt
  • 2-3 cikk fokhagyma
  • só, bors.
A paszulyt már este beáztattam hidegvízbe. A  csülköt megmostam, kuktába feltettem főni, a borssal, babérlevéllel, egész hagymával. Amikor megfőtt,  hagytam kihűlni, a húsát kockákra vágtam. A babra ráöntöttem, a már kihűlt, leszűrt füstölt levet, a felkockázott húst, és ugyan csak kuktába, fél óra alatt puhára főztem. Amikor megfőtt, átöntöttem egy fazékba, visszatettem a tűzre, ha szükséges még sózható.  Rántást készítettem az olaj, liszt, zúzott fokhagyma, őrölt bors keverékből, csomómentesre kevertem egy pohár hideg vízzel, így öntöttem a leveshez. Amikor újra felforrt, hozzáadtam az aprított tárkonyt, és elzártam alatta a tűzet. Forrón, jól megsózott lilahagymával tálaltam. 
Második fogásnak, puliszkát ettünk !

29 megjegyzés:

  1. Finom lehetett. Csodálkoztam a bab, bocsi, paszuly méretén. A lila hagymával való párosítás nekem új.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezért posztoltam! ki kell próbálni :)

      Törlés
    2. Mi is mindig lila (azaz "piros" ☺)hagymával ettük. Utána pedig palacsinta következett. Ez a két étel mindig együtt járt.

      Törlés
  2. Nagyon szuperul néz ki,megkívántam,pedig nem tartozik a kedvenceim közé a babfélék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :), mi nagyon szeretjük,minden változatát!

      Törlés
  3. A bablevest szeretjük, főként a fiúk. A lila hagymás tálalás nekem is újdonság, de finom lehet:)

    VálaszTörlés
  4. Mi nem nagyon szoktuk régebb tárkonnyal, de a fiú testvérem, valahol étteremben evett egyszer ilyet, azóta mindig ezt kéri anyumtól. Nagyon finom így is, csak apum nem nagyon szereti tárkonnyal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tárkonnyal, vagy anélkül, ízlés dolga! De hagymát szoktatok enni hozzá?

      Törlés
  5. Finom, laktató, igazi téli eledel!!! :) Mifelénk is sokan eszik hagymával :)

    VálaszTörlés
  6. Szerintem is helyi specialitás lehet a tárkony, eddig legalábbis még nem hallottam tárkonyos bablevesről, de nagyon-nagyon guszta, biztosan nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor jöttem rá, hogy mennyire nem ismerik,amikor is,Budapesten egy nénike a piacon megkérdezte, mire használom, mert neki csak terem és eladja! Itt Erdélybe, igen kedvelt fűszer.

      Törlés
  7. Na, ez egy klassz dolog. Gyermekkorom óta használjuk a tárkonyt, az asszonykámat nem volt nehéz megismertetni vele és megszerettetni!
    A bablevesbe különösen jól illik, ezt a receptet viszem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Szerintem is, ritka ha valaki megkóstolás után, nem kedveli meg!

      Törlés
  8. Hiii, nálam most fő a tárkonyos paszulyleves, nagyon szeretjük. Édesanyám gyakran így főzte otthon, és én is így szoktam. A tárkonyt édesanyám ecetesen tartósítja télire, csak veszem elő a befőttes üvegből, máris mehet a levesbe. És hogy kötelező hozzá a hagyma? Hogy is lehet anélkül?! :)) Mi is csak így szoktuk.
    Vegetáriánusoknak ötlet: ha füstös ízű levest szeretnénk, mielőtt a tűzről levesszük a fazekat, felkockázott füstölt sajtot teszünk bele, fél percig összefőzzük, s máris lehet elzárni alatta a tüzet.
    Márti, azt nem írtad, hogy utána szoktál-e palacsintát sütni. Nert nálunk és a környéken a paszuly- és a krumplileves kötelezően hozza magával 2. fogásként a hígpalacsintát. Nyamm, nyamm, szeretem a kulináris "hagyományokat".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kimaradt az ecet. Miután a leves langyosra hűlt, 1-2 kanálnyi almaecetet szoktunk hozzáönteni. Az valahogy jobban "kiadja" a paszulyleves ízét.

      Törlés
    2. Kedves Judit!
      Persze, sokszor sütök én is (mi is!) palacsintát!
      milyen igazad van, azt nem is írtam, de ha ecetben van eltéve a tárkony, akkor savanykásra készítem.

      Törlés
  9. Hello nekem ujdonsag az hogy nem fogyasztok lila hagymat a paszuj leveshez igaz erdelybol vagyok itt csak aval fogyatjuk meg a hagymat is a tarkonynak az ecetevel le ontjuk meg egy kicsi olajal. Meg tarkony nelkul is nem nagyon keszitjuk.Furcsa meg ezek nelkul mijen lehet fott babb meg csulkot fogyasztok anak mijen ize lehhet.aki nem szereti az ecetet az a tarkonyt soba tegye el ugy is nagyon izletes

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erre mondják,ahány ház annyi szokás!
      Én ecetben is, sóban is szeretem a tárkonyt:)

      Törlés
  10. Zsolt en is erdelyi vagyok,de sehogy sem ertem hogy mit akartal irni,meg ha eltekintek a helyesirasi hibaktol,akkor sem,valahogy nem jol fogalmaztal,es nem rosszbol irom ezt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Henzo a hozzászólást,de,mondjuk jobban esett volna, ha a kajához hagysz inkább kommentet...

      Törlés
  11. Zsolt en is erdelyi vagyok,de sehogy sem ertem hogy mit akartal irni,meg ha eltekintek a helyesirasi hibaktol,akkor sem,valahogy nem jol fogalmaztal,es nem rosszbol irom ezt.

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok!
    Látom nem friss a post, de én azért most írok ide mégis. 😊
    Szóval én is Erdélyi születésű vagyok, de 22 -éve Budapesten élek. Gyermekkorom kedvenc étele a fuszulyka (babb)leves. Mifelénk így khívtuk. De több változatát is szeretem. Tavasszal komlos fuszulyka,😋 nyáron salátás. Mind füstölthússal készült. Imádtam mikor a csülök ketté vált és a belseje rózsaszínű volt. A piros hagyma, meg a finom házi kenyér, az elengedhetetlen volt, anélkül nem is tudnám elképzelni. Ezt csak azért írtam le mert holnap én is bablevest csinálok, és ez a recept hasonlit legjobban arra, ahogyan én is csinálom. Gratulálok a szakácsnak! Nagyon guszta, biztosan finom is.
    Próbáld ki a salátával is egyszer. Üdv Jolika.

    VálaszTörlés
  13. Jolika, a salátát aprítva belefőzöd? Hétvégén ezt szeretném megfőzni, lilahagymával enni :) Nagyon rég jelentkeztél a blogon, Márti, remélem, minden rendben!

    VálaszTörlés
  14. Szia Vicuska!
    Igen, mikor kb megfőtt minden akkor kell a salátát beletenni. Nagyon finom. Sok sikert!🍀Én már oda tettem. 😋

    VálaszTörlés
  15. Kedves Jolika, nagyon köszönöm a reagálást, legközelebb azzal próbálom ki :) Szép hétvégét!

    VálaszTörlés
  16. Én a hagymát pici ecetesen külön készítem apróra vágottan és a leves mellé teszem , az asztalra.

    VálaszTörlés