2011. február 10., csütörtök

Aszpikos sertéscsülök



Kihasználva a telet, és az ünnepekre kapott szép, új [Tefal] kuktámat,  még elkészítettem ezt az aszpikos csülköt,  kocsonyát nem szoktam csinálni, de ezt igen, persze nem ugyan az, de nekünk megteszi.

Hozzávalók:
  • 1,5 kg. sertéscsülök (nem füstölt)
  • 2 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 szál sárgarépa
  • 2 db. babérlevél
  • 1 teáskanál szegfűbors
  • 1 teáskanál borókabogyó
  • 20 g. fehér zselatinpor
  • 100 ml. fűszer ecet
  • 200 g. csemegeuborka
  • só, fehér bors
  • 2 evőkanál vagdalt petrezselyemzöld.
A csülköt a hozzávalókkal belepakolom a kuktába, és annyi sós vizet öntök rá, hogy éppen ellepje, majd puhára főzöm. Ha nem kuktába fő, akkor is így járunk el, csak akkor a főzési ideje 1-1,5 óráig is eltarthat.
Ha megfőtt, lecsöpögtetem, a levéből 500 ml.- nyit félreteszek, hozzáadom a zselatint, kevergetés mellett felmelegítem amíg feloldódik, végül az ecetet is hozzákeverem, sóval és borssal ízlés szerint fűszerezem. A csülköt és az uborkát felkockázom, hozzáadom a petrezselyemzöldet, hideg vízzel kiöblített, hosszúkás formába szórom, óvatosan ráöntöm a zselatinos levet és legalább 6 órára a hűtőbe teszem. A formát forró vízbe mártom, majd tálra borítom. 
 

2 megjegyzés: