2012. január 16., hétfő

Óriás sajtos kifli


   Hosszú szünet után, ma reggel megkezdődött a suli! Az este sütöttem ezeket a hatalmas kifliket, hogy legyen reggelire, uzsonnára. Hasonló, mint a vajas croissant, csak ez valamivel gyorsabb, mert nem kell hajtogatni, mégis gyönyörű leveles lesz. Előre szólok, ebből a mennyiségből, sok lesz, és nagyok, de ahol nagy a család, vagy gyerek van, biztos nem probléma!

Hozzávalók:
  •  1 kg. liszt
  • 1/2 l. tej
  • 5 dkg. élesztő
  • 2 ek. cukor
  • 3 tk. só
  • 2 dl. joghurt
  • 25 + 5 dkg. vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • szezámmag a tetejére.
Töltelék:
  • 20-25 dkg. jó minőségű kemény sajt.
Az élesztőt pohárba morzsoltam, ráöntöttem 3-4 ek. langyos tejet, pici cukrot, meghintettem egy kevés liszttel, meleg helyen hagytam felfutni. 
  A lisztet megszitáltam, a joghurttal, sóval, az 5 dkg. olvasztott vajjal/margarinnal, a többi langyos tejjel, a megkelt kovásszal, alaposan összedagasztottam. Meleg helyen hagytam megkelni, kb. 1 órát. 
 A tésztát, 2x8 részre osztottam, hagytam még 15 percet pihenni. A cipókat egyenként kinyújtottam, a puha vajjal (amiben tettem 1 kk. sót) megkentem minden réteget és nyolcat-nyolcat egymásra raktam. Az egymásra rakott lapokat, kinyújtottam, 4 mm.-re. A nagy kört, először négybe, majd minden cikket még kettőbe vágtam, (összesen 12 cikkünk lesz) úgy néz ki, mint egy felszeletelt torta.  Minden cikk szélére, egy darab sajtot tettem, majd feltekertem. Tetejét megkentem felvert tojással, megszórtam a szezámmaggal. 
Előmelegített légkeverékes sütőben, 170 fokon, 50 percig sütöttem. 





14 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki,jó lenne egy most a kávé mellé.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek lettek, nálunk nincs olyan, hogy sok! :))) Hasonlít az express croissantra, imádom, de óriási kalóriamennyisége miatt ritkábban sütöm mostanában, pedig mennyei finom!!! SZépek a fotók! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Kalóriabomba az tuti, de a gyereknek nem számít, sőt!

      Törlés
  3. Gyönyörűségesek:)Nagyon tetszik, tényleg hasonlít az express croissantra, és nálunk sincs olyan, hogy sok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor merd megsütni a teljes mennyiséget. Az expressz croissant receptet nem ismerem :( egy régi újságból vágtam ki,még a Pannónia sajt hirdetett receptversenyt, ez nyerte, a fődíjat, most már értem miért!

      Törlés
  4. Csoda szépek ! Nagyon finom lehet. Jó lenne egybe most bele harapni csak úgy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hittem, másnap nem olyan finom, Ádám szerint még finomabb, mert a sajt már megkeményedik a belsejében, de kívül ropogós, leveles maradt.

      Törlés
  5. Márti, megsütöttem! Igaz, csak fél kg-ból és ennek megfelelően mindenből kevesebb is kellett. Igaz, valahogy az olvasztott margarinból nekem a felénél is kevesebb kellett.....a sajt mellé még házikolbász darabkákat is tettem. Köszi a receptet, elmentettem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök,hogy ízlett! biztos a kolbász nem rontotta el :)

      Törlés
  6. Kedves Márti!
    Vittem a receptet!Nagyon finomnak néz ki,és főleg nem kell hajtogatni!! Köszi!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mellisina, örülök Neked! Nagyon szívesen, remélem Te is kipróbálod!

      Törlés
  7. Szép leveles, micsoda könnyebbség, hogy nem kell hajtogatni, ma én is sósat sütöttem füstölt kolbásszal, amit még késő este begyúrtam, ma sütöttem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is nagy favorit a sós bármely változata.

      Törlés