Sosem gondoltam, hogy sütőben megsüssem, mindaddig, amíg egyszer, Limaránál meg nem láttam ezt a praktikus megoldást. Aztán elkezdtem szorgalmasan gyűjtögetni a papírtörlő gurigákat, és már egy ideje rakosgattam. Mivel tartalmas levesünk volt, mellé rászántam magam és megsütöttem. Úgy éreztem magamat egész készítése alatt, mint anno a vizsgák előtt. Csodálatosan sikerült, ropogósan finom lett. Nagyon köszönöm az ötletet Limara!
Hozzávalók:
- 50 dkg. liszt
- 1 tojás
- 4 ek. porcukor
- csipetnyi só
- 2 dkg. élesztő
- 2, 5 dl. tej
- 10 dkg. vaj
- 1 cs. vaníliás cukor
- cukor a szóráshoz
- 6 db. konyhai papírtörlő guriga
- alufólia.
A lisztet megszitáltam, hozzáadtam a sót, cukrot. A langyos tejbe elmorzsoltam az élesztőt, apránként hozzáadtam a liszthez, beleütöttem a tojást, rugalmas tésztát gyúrtam, legvégül a vajnak a felét megolvasztva, is belegyúrtam. Meleg helyen hagytam a duplájára kelni. Lisztezett deszkán, 2 cm. vastagságúra nyújtottam, majd 6 csíkot vágtam belőle. A hengereket becsomagoltam az alufóliával, hármasával, sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztattam...
a maradék vajjal lekentem, majd a tészta csíkokat rátekertem. Egy tálcára cukrot szórtam, hozzákevertem a vaníliás cukrot. (felébe darált diót szórtam) a tekercseket megforgattam benne.
A sütőt előmelegítettem, 180 fokon, pirosra sütöttem úgy, hogy 4 percenként fordítottam rajtuk egyet-egyet.
Nagyon szépek lettek! Guszták! Mióta gyűjtögetem én is a gurigát és még eddig nem sütöttem meg, pedig nagyon szeretem!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek!!!
VálaszTörlésUgye, milyen jó ötlet ez a gurigás megoldás? Nekem is van gurigám, meg egypár receptem, valamelyiket meg is sütöttem már, de melyiket?? :))), a napokban már nyúztak érte, de, hogy miért nem jutott eszembe Limaránál körülnézni?? , de most nem kell keresgélni, mert itt a recept! Köszi! :DDD
Csodálatosak lettek:) Ugyanezzel a módszerrel készítem én is. A múltkor akartam valami gyors desszertet, kérdeztem a fiamat, mi legyen, rávágta, kürtőskalács:) Bár szerintem nem olyan macerás az elkészítése, rosszabbra számítottam.
VálaszTörlésNagyon guszták lettek! Egyszer próbálkoztam vele parázs fölött, de kudarcot vallottam...
VálaszTörlésTalán a te módszereddel nekem is sikerülne. :)
Éva, hirtelen ötlet volt, egy ideje kerülgettem őket, éppen ideje volt.
VálaszTörlésCsilla, nagyon szívesen :)
VálaszTörléstrollanyu, egyet értek, valóban én is rosszabbra számítottam. Na, de Téged nem is értelek, mitől tartottál, aki rendszeresen csodás kenyereket süt, ez igazán nem kihívás!
VálaszTörlésPetra, a nyáron én is terveztem a parázson sütőset, aztán elmaradt, de ez a sütőben variáció, Isteni!
VálaszTörlésHihi, én is gurigagyűjtést folytatok! Már van jócskán, csak nincsenek felavatva. Nagyon szépek lettek a kürtőseid!
VálaszTörlésGerdi, köszi! Akkor ne késlekedj sokáig, biztos a siker!
VálaszTörlésMárti de jó ez a megoldás! Gyerekkoromban ettem igazán finomat! Amiket most kapni, az nem az igazi! Vittem a receptet, meg a guriga ötletet! :)
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésBarbi, azért itt szerencsére, még kapni jót, de miért ne süssem itthon? Mindenképp megéri kipróbálni, kívül édes-ropogós, a belseje meg puha!
VálaszTörlés