Azért láthatjátok, eszünk mi főzeléket meg más kaját is, nem csak édességet! Pofon egyszerű, a családom is megeszi, a hét folyamán beiktatok, húsmentes, és főzelékes napokat is.
A piacon úgy kellett keressem a kelkáposztát, végül rá is találtam. A fasírttól sem ijedjen meg senki, mert ha valaki, az én drága fiam húsimádó, és csak úgy tömte magába a "nagyon finom fasírtot", nem szoktam becsapni, de ezúttal annyit mondtam, hogy zöldségből van, de nem bánta! Színe olyan a céklától, mint a marhahúsnak. A piacon járva, friss céklát is vettem, savanyúságnak, innen az ihlet !
Főzelékhez:
- 1 közepes fej kelkáposzta
- 3 ek. olaj
- 2 ek. kukoricakeményítő
- fokhagyma, majoránna, só, paprika.
Fasírthoz:
- 1 nagy főtt cékla
- 2 murok (sárgarépa)
- 1 fej hagyma
- 10 dkg. reszelt sajt
- 2 db. tojás
- zsemlemorzsa
- só, bors
- olaj a sütéshez.
A fasírthoz, a céklát, répát, hagymát, kis lyukú reszelőn lereszeltem. A tojásokat kissé felvertem, sóztam, borsóztam, hozzáadtam a sajtot, zöldségeket, és annyi zsemlemorzsát, hogy olyan állagú legyen, mint általában a fasírt. Kis golyókat formáztam, majd megforgattam a prézlibe, bő, forró olajba, pirosra sütöttem.
A vízsugár alatt megmosott kelkáposztát kettévágtam, torzsáját kivágtam, felszeleteltem, majd nagyobb kockákra vágtam. Az olajat felhevítettem, picit megpirítottam rajta a káposztát, sóztam, majoránnával, paprikával megszórtam, majd annyi vízzel, hogy éppen ellepje, felöntöttem. Lefedve, puhára főztem. Szoktam tenni kockákra vágott krumplit is, de most kihagytam. A megfőtt káposztához hozzáadtam a zúzott fokhagymát, a keményítőt pici hideg vízzel elkevertem és a főzelékhez öntöttem, majd hagytam besűrűsödni. A fasírttal, melegen tálaltam. Nagyon finom!
Ez a fasírt nagyon felcsigázott,ki fogom próbálni.
VálaszTörlésFincsi! Mi is nagyon szeretjük. :)
VálaszTörlésNagyon guszta és finom lehet! Hihetetlen hogy céklából csináltad!
VálaszTörlésSzimpatikus, és viszem! Az a kevés sajt nem vág földhöz, megy a diétámhoz!
VálaszTörlésA héten készültem céklafasírtot készíteni, teljesen más a receptje, viszem helyette a tiédet, jó?
VálaszTörlésFasírt céklából... nagyon jó! Ezt nem hagyom ki:-)
VálaszTörlésNagyon izgalmasan hangzik:) A kelkáposztát nagyon szeretem, a céklafasírt meg nagyon érdekel, így ki is fogom próbálni.
VálaszTörlésAleda, O.K. :)
VálaszTörlésCsilla, a kelkáposztát vagy a céklát? de, mindegy, mert mindkettő finom!
VálaszTörlésÉva, már számtalan féle zöldségből csináltam már fasírtot, gondoltam ebből sem lehet rossz, és igazam lett.
VálaszTörlésSeafalcon, végre valami amit Te is megehetsz :) A sajt sem olyan fontos, ki is hagyhatod belőle, én csak azért tettem, mert sokat reszeltem, így megmaradt a fiam szendvicséből!
VálaszTörlésVicuska, egész nyugodtan, de azért a tiédre is kíváncsi lennék!
VálaszTörlésGerdi, szerintem se! Örülök, mert látom nem csak döbbenetet váltottam ki ezzel a fasírttal :)
VálaszTörléstrollanyu, biztos vagyok benne, hogy ízleni fog!
VálaszTörlésNagyon tetszik ez a fasírt,,holnap ki is fogom próbálni,szerinted krumplipüré is jó a fasírtokhoz?
VálaszTörlésDitta, mint látom tegnapi a bejegyzés, bocsi, tegnap nem jártam erre :( de, szerintem nagyon is megy, a krumplihoz is!
VálaszTörlésMeglattam es kiprobaltam. A gyerekeknek is nagyon izlet. Köszönnyük.
VálaszTörlésNagyon örülök :) köszi a visszajelzést!
Törlés