2011. szeptember 7., szerda

Tárkony


A tárkony (Artemisia dracunculus), zöldségnövényként világszerte termesztik. Nagyon kedvelt, és sűrűn használt fűszernövény, Erdélyben de, Franciaországban is! 
Jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű fűszer, ezért csínján kell bánni vele, és a befejezés fázisnál adni az ételhez.  Illóolajának  illata az ánizsra emlékeztet. Főleg leveleit fogyasztják. Friss, zöld állapotában, vagy sóban, illetve ecetbe  eltéve és szárítva is felhasználható. 
Saláták, savanyúságok eltevésénél, de levesek, főtt húsok, szárnyasok, birka , bárány, vadhúsok, valamint zöldbab, burgonyás ételek  ízesítésére is használják. Teája, remek vesetisztító és epehajtó, étvágyfokozó hatású. 

6 megjegyzés:

  1. Érdekes, de mi Erdélyben nem használtuk a tárkonyt, itt kaptam rá, de nagyon! Főleg a tárkonyos leveseket szeretjük.

    VálaszTörlés
  2. Én is levesekbe használom, nagyon tetszik a zamata! és nem régóta, talán 2 éve...

    VálaszTörlés
  3. Gerdi, valóban érdekes! én pl. Budapesten nagyítóval kellett keressem !

    VálaszTörlés
  4. Vicuska, én nem csak, de főleg levesekbe használom. Szerintem, ha valaki megismeri, sűrűbben használja majd!

    VálaszTörlés
  5. Zöld tárkonyt én sem találtam Budapesten, szárítottat használgatom, a mai zöldbab levesemet ízesítettem vele- tényleg sokkal finomabb, zamatosabb tőle! Húsokhoz ki fogom próbálni, bár főtt húst írtál :) szóval úgy látom, elég sokoldalú :)

    VálaszTörlés
  6. Vicuska, akkor hamarosan bemutatok, egy húsos-tárkonyos receptet is :)Nagyobb üzletekbe lehet kapni frisset is, elég borsós áron!

    VálaszTörlés