2011. szeptember 23., péntek

Káposztás lepény


  Most csak úgy nasinak készült, de süthető második fogásnak is, egy tartalmas leves után. Pofon egyszerű a tésztája, nem igényel nagy gyakorlatot sem. Az eredeti recept és még sok más érdekes dolog  itt olvasható.

Hozzávalók:
  •  40 dkg. liszt
  • 1 dkg. élesztő
  • 0, 5 dl. olaj
  • 1 kk. cukor
  • 2 kk. só
  • 2, 5 dl. tej
Töltelék:
  • 1 közepes fej káposzta
  • 3 ek. olaj
  • só, bors, pirospaprika.
A káposztát vékony szálasra vágtam (reszelhető is!) az olajon puhára pároltam, sóztam, jól megborsóztam, megpaprikáztam, hagytam kihűlni. 
A langyos tejnek felét, csipetnyi cukorral, meleg helyen hagyjuk felfutni. A lisztet tálba szitáltam, a többi hozzávalóval, a közben megkelt kovásszal puha rugalmas tésztát dagasztottam. Letakarva hagytam a duplájára kelni.  Egy közepes tepsit kikentem. A tésztát kétfelé osztottam, nem túl vékonyra nyújtottam, az egyikkel beterítettem a tepsi alját, elosztottam rajta a már kihűlt káposztát, ráterítettem a másik lapot is, villával végigszurkáltam, tejjel lekentem, előmelegített forró sütőben, 175 fokon, 40-45 percig sütöttem.


20 megjegyzés:

  1. ó, de guszta, ez csakis nagyon finom lehet! Szeretem a káposztás dolgokat. :))

    VálaszTörlés
  2. Most meg a szalvétád káposztás:-) vagy salátás? Mindegy, a lényeg a süti, finom lehet, megkóstolnám:-)

    VálaszTörlés
  3. Régen ettem ilyet,gyerekkoromban még.Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Lepényt még nem ettem, de isteni lehet:) Anyukám mindig sütött káposztás buktát, meg rétest is.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta! Emlékszem az ízére hogy nagyon finom, de már meg sem tudom mondani hogy milyen régen ettem!

    VálaszTörlés
  6. Hú, tetszik a recept, bár nem vagyok nagy káposzta rajongó, ezt mégis megkívántam!

    VálaszTörlés
  7. Ez biztosan nagyon finom, szeretem az édes káposztás dolgokat, a káposztás tésztát is porcukorral eszem! :) Vittem a receptet! Nagyon dizájnos a borsőrlőd!!! :)))

    VálaszTörlés
  8. Márti, légyszíves nézzél be hozzám szeretnék egy díjat adni!

    VálaszTörlés
  9. Csilla, én is és minden formában:)

    VálaszTörlés
  10. Gerdi, milyen jó megfigyelő vagy:) salátás,káposztás! Tessék kipróbálni!

    VálaszTörlés
  11. Aleda, valahogy én is akkor, mindaddig, amíg megláttam, és eszembe jutott !

    VálaszTörlés
  12. Piteként még nem volt szerencsénk egymáshoz, de pirozskiban, olajban sült fánkban imádtam, ezt ki is fogom próbálni a közeljövőben :)

    VálaszTörlés
  13. trollanyu, ha szeretitek a káposztás, érdemes kipróbálni! jó sok káposztával és borsósan az igazi :)

    VálaszTörlés
  14. Flóra, így vagyunk ezzel néha, nem szeretünk valamit, aztán ha más formában pillantjuk meg, máris kedvet kapunk rá.

    VálaszTörlés
  15. Éva, akkor itt az ideje, hogy megsüsd, és még takarékos is!

    VálaszTörlés
  16. Barbi, köszi:) a fiam is cukorral eszi a káposztás tésztát :( na, ezt kivételesen nem azzel ette.

    VálaszTörlés
  17. Vicuska, igen, ismerem a fánkba sütöttet, az is Isteni!!

    VálaszTörlés
  18. Ezt bizony szívesen megkóstoltam volna!
    Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  19. Tűzpadka, köszi az elismerést!

    VálaszTörlés