2011. szeptember 21., szerda

Borsóleves


Többnyire, felteszem itthon ezt a kérdést, "Mit ennétek, mit főzzek holnapra?" a fiam elsőre mindig rávágja; "borsólevest!" mi már nevetünk és legyintünk a férjemmel, de mit ad Isten a piacon jártamba? friss borsót :)
Csodálkoztam, hogy ilyenkor még van friss, az árus csak vonta a vállát, hogy  ez a két halommal van, késői érés! Meglett a kedvenc leves belőle :)

Hozzávalók:
  • 2 sárgarépa
  • 1 zeller
  • 1 fej hagyma
  • 2 ek. olaj
  • fél kg. borsó
  • só, bors, pirospaprika
  • fél kg. csirke szárny
  • zöldpetrezselyem .
Grízgaluskához:
  • 1 db. tojás
  • 4 ek. búzadara.
 A hagymát finomra vágtam, a répát, zellert apró kockára. A felhevített olajon, először a hagymát pirítottam meg üvegesre, sóztam, majd a zöldségeket, pár percig pároltam.  Borsóztam, megszórtam a pirospaprikával,  belekerült a csirke szárny, és  nem túl sok vízzel felöntöttem, lefedve hagytam főni. A galuskához, habosra vertem a tojást, összekevertem a grízzel, és hagytam megduzzadni, amíg a leves főtt. 
A leves már felforrt, hozzáadtam a borsót, és amikor már ez is kellően megpuhult, evőkanál segítségével, bele szaggattam a galuskát. A levest ekkor, nagyon lassú tűzön főztem tovább, ha kezdene zubogni, fojtsuk el egy kevés vízzel, ez fontos, hogy szép, habkönnyű galuskánk legyen!
Lehúzva a tűzről, megszórtam vágott petrezselyemmel. 


19 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretjük, valahogy nálunk is ez a gyerekek kedvence! :))) Friss borsóból a legfinomabb, és az a galuska benne, magáért beszél. :)

    VálaszTörlés
  2. Ilyen módon még sosem ettem,de ki fogom próbálni. :D Nagyon jópofa,hogy a tálkán is borsó van. :D

    VálaszTörlés
  3. Hihi, én is a borsólevesemet blogoltam be, de az a tiedhez képest nagyon "szegényes". :))))

    VálaszTörlés
  4. De jó a tálad! Persze ami benne van, az is nagyon finom, mi is szeretjük.

    VálaszTörlés
  5. Imádom! Kevés levest készítek, de ez az egyik favorit! Én hús nélkül és édesen készítem, de ez a csirkeszárnyas most beindította a nyálelválasztásom! :)) Nagyon guszta a fotón! :D

    VálaszTörlés
  6. Csilla, köszi :)szerintem is, a frissből a legjobb!

    VálaszTörlés
  7. Mrs Same, szinte mindig hasonlóan készítem, és nagyon finom!

    VálaszTörlés
  8. Alíz, megnéztem a Te változatodat is, és legalább olyan tuti mint az enyém!

    VálaszTörlés
  9. Gerdi, a tál, látom mindenkinek tetszik, még van 3 féle zöldséggel, várnak a fotózásra :)

    VálaszTörlés
  10. Barbi, érdemes kipróbálni, bár én sem teszek mindig bele húst, de most így alakult. Ismerem az általad említett változatot is, de mi így szeretjük :)

    VálaszTörlés
  11. Nincs is annál finomabb, mint a friss borsóból készült leves. Én vajgaluskával szoktam főzni. Olyan guszta a tiéd és haláli az a kis borsós tál:)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon finom bizony! Tetszik az edénykéd is! :)

    VálaszTörlés
  13. Soha nem készítettem,de szívesen megennék egy adaggal,pláné a szép kis tálacskádból:)

    VálaszTörlés
  14. Nagyon-nagyon guszta, fincsi lehet a grízgaluskával!

    VálaszTörlés
  15. trollanyu, vicuska, köszönöm, az edénykém nevében is :)

    VálaszTörlés
  16. Aleda, mármint borsólevest nem készítettél, vagy ezt a formáját? mert akkor, sürgősen ki kell próbálni ;)

    VálaszTörlés
  17. Éva, többnyire grízgaluskát főzök bele, de szoktam tésztát is!

    VálaszTörlés
  18. Én is nagyon szeretem, tényleg csoda ilyenkor friss borsót találni. Nagyon tetszik a borsós tálad is.

    VálaszTörlés