Időjárásra való tekintettel, remélem nem késtem el ezzel a recepttel!
Gyermekként, Nagyapám verandáján nyáron, mindig ott állt egy üveggel. Még most is érzem illatát-ízét! Én is megcsináltam, Isteni, de persze soha nem lesz olyan mint a Nagyszüleimnél...
A kapor mellett, fontos a friss csombor ( borsikafű ), enélkül nem az igazi. Erdélyben minden ( de nem csak ) káposztás étel fontos fűszere, amíg Budapesten éltünk, itthonról szereztem be, mert ott ritkán találkoztam vele.
Megragadva a pillanatot, üzenem a Nővérkémnek, már szárítottam Neki egy pár csokorral! ;-) ha már hűséges olvasóm!
Egy gyermek fejnyi káposzta...Édesanyám úgy küldött minket káposztát venni; "Akkorát hozz, mint a fejed"! A gyermekkori nosztalgiám után, közlöm végre a receptet is...
Hozzávalók:
- egy gyerek fej nagyságú káposzta
- egy-egy csokor friss kapor, csombor
- 3 - 4 cikk fokhagyma, teás kanál egész bors, só ízlés szerint, víz
- 1 közepes szelet kenyér.
A káposztát legyaluljuk, én vékonyra szeleteltem, egy üveg aljára tesszük a kaprot, csombordot, fokhagymát, borsót, rászórjuk a gyalult - vágott káposztát kissé megtömve. Vizet forralunk, kicsivel kevesebbet, ahány literes üvegben készítjük, megsózzuk, hogy kissé sósabb legyen mint mondjuk egy leves, és forrón ráöntjük a káposztára. A tetejére egy vastagabb szelet kenyeret borítunk (én előtte gézbe csavartam, így nem vegyül össze a káposztával ), lefedjük és 4 - 5 napig, napon érleljük, a képen talán látszik, én az ablakba tartottam.
Húsok mellé, salátának kitűnő, én természetesen Kolozsvári káposztát csináltam belőle.
Én ilyet még nem is hallottam, de mivel nagyon szeretem a káposztát és a kovászos uborkát is, feltétlenül kipróbálom. Csombort meg majd küldesz hozzá! :)))
VálaszTörlésEz nagyon izgalmasan hangzik! Ki kell, hogy próbáljam!
VálaszTörlésO.K!
VálaszTörlésnem bánod meg!