Ezzel a recepttel, nem lehet elrontani!
Kezdő háziasszonyként, sokat mérgelődtem, mert nem akart sikerülni a szilvás gombócom. Egy alkalommal megkérdeztem a páromat ( aki azóta a férjem ) " Na, milyen, jó? " Azt válaszolta; " Jó, teniszezni mindenképp!" Keresztanyámtól kaptam még akkor ezt a receptet, azóta jelentem, megtanultam a hagyományos krumpli tésztás gombócot is, de néha ezt is elkészítem....nosztalgiából ;-)
Pár éve, nálunk kihagyhatatlan hozzá a fahéjas mártás.
- 20 dkg. liszt
- 25 dkg tehéntúró
- 6 dkg. olvasztott vaj
- 2 tojássárgája
- 2 dkg. cukor
- 1/5 kg. szilva.
A hozzávalókat összegyúrom. A megmosott szilvákat, kimagozom, megszórom cukorral és fahéjjal.
A tésztát kinyújtom, nem túl vékonyra, közepére teszem a szilvát ( nagy szilváim voltak, így csak felek kerültek egy gombócba ) és gombócokká gyúrom. Bő, sós, fövő vízbe teszem. Amikor feljönnek a víz tetejére, még főzöm 2 - 3 percig, leszűröm, majd pirított vajas prézlibe, ha úgy tetszik, zsemle morzsába, hempergetem. Fahéjas szósszal, porcukorral tálalom.
Fahéjas szósz:
- 1 kis pohár tejföl
- 2 nagykanál cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj.
Megcsináltam!Nagy sikere volt, mindenkinek ízlett és könnyű volt elkészíteni is! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésLátod, írtam én, hogy könnyű! Örülök neki!
VálaszTörlésEz nagyon bejött! A tésztához nálam kellett egy kis natur joghurt is (lehet, hogy megszaladt a liszt egy kicsit), a végeredmény maximális siker! Köszi a receptet! :)
VálaszTörléssoldi, szívesen! örülök, hogy ízlett!
VálaszTörlésDe érdekes recept! olyan- majdnem túrósgombócban szilva! De kár, hogy már nincs nyersen elrakott szilvám, elfogyott!!!!
VálaszTörlés