2010. szeptember 5., vasárnap

Almás rácsos

Sokszor sütöm ezt az almást, könnyű a tésztája, hamar elkészül, és pillanatok alatt elfogy!

Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1, 5 kg. alma (ha több, finomabb)
  • pici zsemle morzsa, vagy daráltkeksz.
  • 2 -3 evőkanál cukor, az almára
  • 1 kiskanál fahéj
Az almákat megpucolom, lereszelem, és megpárolom. (volt olyan,amikor ezt a procedúrát kihagytam, de párolva finomabb ). A tésztához,összegyúrom a lisztet, a puha vajjal/margarinnal, tojások sárgájával, a porcukorral. A sütőport beleszórom egy mélyebb tányérkába, kifacsarom a citrom levét, és a sütőporhoz adom, gyors mozdulatokkal összekeverve, amitől pillanatok alatt felfut. Ezt is a masszához adom (ettől lesz könnyű a tészta). Egy fél maréknyi mennyiséget külön kinyújtok a tetejére.  Egy közepes tepsit kikenek, belisztezek,  beleterítem a nem túl vékonyra nyújtott tésztát,  villával megszurkálom, megszórom vékonyan a zsemle morzsával, ráhalmozom a párolt almát. Meghintem 2 - 3 kanál cukorral (az almától függ, mennyire savanyú)   fahéjjal, és a reszelt citrom héjjal ( lehet reszelt gyömbérrel is ízesíteni ). Rárakom a tészta csíkokat, a megmaradt tojás fehérjének a felét villával kissé habosra keverem, ezzel kenem meg a tetejét. Előmelegített, forró sütőben, 200 fokon, 30 perc alatt pirosra sütöm.
Ha megsült, porcukorral meghintem, és ha egy kicsit kihűlt akkor szeletelem.

2 megjegyzés:

  1. Ezt a receptet ismertem. És csak megerősíteni tudlak, hogy tényleg könnyű elkészíteni, és hamar elfogy. :) Klassz a blogod, csak így tovább.

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen, és várlak máskor is!

    VálaszTörlés