2010. szeptember 25., szombat

Füstölt húsos tárkonyos leves


Ígértem a hétvégi menüt, már utolért a következő hétvége is,  de bokros teendőim mellett nem volt időm!
Ez is egy jellegzetes, egyszerű  Erdélyi leves, leírom azoknak akik talán nem ismerik, vagy nem használják ezt a csodálatos fűszert ( a tárkonyt ). 

Hozzávalók:
  • 1 - 1,5  kg. bármilyen füstölt hús, ami nálam most oldalas volt
  • 10 dkg. rizs
  • 1 fej hagyma, 4 cikk fokhagyma
  • pár szem egész bors
  • 2 dl. tejföl
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál friss tárkony, ha nincs, jó a szárított, vagy az ecetben eltett is.
A húst (csontot), a hagymával, fokhagymával, borsóval, puhára főzöm.Sót csak a végén teszek bele, mert általában a füstölt, sós is. Ha már megpuhult, kiveszem a levesből, leszűröm,  a húst apróra vágom, így dobom vissza az átszűrt levesbe, belefőzöm a megmosott rizst. Ha ez is puhára főtt, a tejfölben elkeverem a tojássárgáját, az aprított tárkonyt, hozzáöntöm a leveshez és már le is veszem a tűzről. Ízlés szerint lehet még sózni, esetleg ecettel savanyítani.

1 megjegyzés:

  1. Hasonló levest mifelénk is főztek, csak- tárkony nélkül! Nagyon finom, tárkonnyal gondolom, még inkább! Listára került :)

    VálaszTörlés