2010. szeptember 15., szerda

Kefires lángos


A babgulyáshoz sütöttem, tartalmasabb levesekhez, gyakran készítem. Kiváló kevés szabad idővel rendelkező nőknek, (férfiaknak!) mert előző este kell összeállítani, és csak másnap sütni, ami pillanatok alatt kész.

Hozzávalók:
  • 60 dkg. liszt
  • 2 egész tojás
  • 3 dl. kefir, vagy natúr joghurt
  • 1 kis kocka élesztő
  • 4 evőkanál olaj + a sütéshez
  • csipet só, cukor.
A megszitált liszt közepébe, mélyedést csinálok, ide öntöm a kefirbe/ joghurtba morzsolt élesztőt, cukrot, sót, olajat, és a tojásokat,majd alaposan összegyúrom, amíg egy rugalmas tészta lesz. Ha szükséges, mondjuk ragacsos,  még lehet tenni kevés lisztet. A tálra, amiben gyúrtam, ráhúzok egy tiszta reklám zacskót, a száját bekötöm és másnapig a hűtőbe kelesztem. Ezt nevezik hidegen kelesztésnek. Másnap, bő olajat forrósítok, külön egy kistányérra öntök egy kevés olajat, ezzel olajozom a kezemet, amivel a lángost megformázom, azért nem lisztezem, mert így az olaj hamar megégne. Szóval, olajos kézzel, belemarkolok a tésztába és gombóccá gyúrom, majd a közepétől haladva, minden oldalánál óvatosan széthúzom, amíg lángos formája kezd lenni, nem túl vékonyra, és a forró olajban pirosra sütöm mind két oldalát.  Persze nagyobb lángosokat is lehet sütni, ízlés dolga, az enyémek általában desszertes tányér nagyságúak. Muzsdéjjal megkenem (ami zúzott fokhagyma,pici víz, citromlével és olajjal kikeverve) , tejföllel és reszelt sajttal tálalom. Bevallom, mivel semleges ízű, én szilva lekvárral is nagyon szeretem!
Nem kell az egész mennyiséget egyszerre kisütni, a hűtőbe 3 - 4 napig is eláll, nálunk ugyan nem...

3 megjegyzés:

  1. Mártikám ez nagyon jól hangzik! Hétvégén kipróbálom!

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem ezt hívtuk egyhetes lángosnak! Zacskóban hűtőbe került, nyersen, és egy héten át minden nap lehetett frissen sült lángost enni.

    VálaszTörlés