2010. szeptember 4., szombat

Gyors zakuszka

                                                                 

AMI NEM LECSÓ!!
Biztos sokan ismerik, kóstolták, vagy ne adj Isten, neki is veselkedtek, ennek a macerás nemzeti eledelünknek, de én most egy gyors változatát közlöm, amit adott esetben télen is elkészíthetünk, ha mondjuk nem áll rendelkezésre szellős kamra, vagy nincs igény nagy zakuszka mennyiségre. Finom kence, ha már unjuk a felvágottakat.  A leírt receptből, két nagy befőttes üvegre való lesz, természetesen duplázható a mennyiség.
  • 2 darab nagy padlizsán ( akkor friss, ha szép fényes)
  • 2 fej hagyma
  • 2 darab pritamin (vagy kápia) paprika
  • 2 darab zöldpaprika
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1/2 liter paradicsomlé
  • 1 dl. olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, ízlés szerint,  1 evőkanál szemes bors, pici cukor, 3 babérlevél.
A padlizsánt meghámoztam, ujjnyi vastag szeletekre vágtam, enyhén sóztam, és hagytam 1/2 órát, hogy a keserű leve elfolyjon. Ez alatt, az apróra vágott hagymát, az olajban üvegesre pároltam, hozzáadtam a felkockázott paprikákat, a reszelt répát, együtt pároltam, amíg egy kicsit összeesett a mennyisége. A padlizsán szeleteket, pici olajon,(mert hajlamos sokat magába szívni!) mindkét oldalán megpirítottam, ezt is hozzáadtam a párolt zöldségekhez, de ekkor levettem a tűzről, és össze turmixoltam az egészet. Beleöntöttem a paradicsomlevet, a fűszereket, zúzott fokhagymát, és folytonos keverés mellett készre főztem, bő fél óra. 
Lehet szaporítani, főtt szemes babbal, párolt gombával, de  hallottam már kukoricásról is.

Tipp: A besózott, elősütött padlizsán karikákat lefagyasztom, télen is kapható paprika (én ebből is szoktam lefagyasztani) és bármikor elkészíthető.





6 megjegyzés:

  1. Megvan! Ez tényleg gyors, a zakuszkazabáló Férjuramat meg télen is megörvendeztethetem vele:-) Nekem is van mélyhűtőben vinetta is, paprika is, így megoldható. Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szívesen, Gerdi! Biztos ízleni fog :)

    VálaszTörlés
  3. Hasznos volt a befőzési összefoglaló! A szőlőlekvár is tetszik, van is szőlőnk, de fogalmam sincs, milyen fajta :( Ez kimarad...

    De ezt a gyorsan készíthető zakuszkát kipróbálom. A feltételeknek abszolút megfelelek, mert a család már unja a felvágottat :)))

    VálaszTörlés
  4. Mónika, örülök, hogy ötletet adtam, remélem ízleni is fog!

    VálaszTörlés
  5. Most készül a zakuszka! Csak egy a gond, hogy kaliforniai paprikát kaptam csak (se pritamin, se kápia nem volt). Remélem azzal is jó lesz :)

    VálaszTörlés
  6. Pritamin, kaliforniai, nálunk gogos, egy és ugyanaz, csak szerintem, a nevük más! biztos jó lesz, mert én is azzal készítettem!

    VálaszTörlés